
Ossenhaas met pittige mosterdsaus en zoete aardappelpuree
> één uur
4 personen
Gemiddeld
Oven

Zachte ossenhaas met een goed pittige saus en smaakvolle puree.
Ingrediënten
- 1 kg ossenhaas zonder zilvervlies
- 2 eetlepels olijfolie
- 800 gram geschilde zoete aardappel, in stukjes
- 60 ml melk
- 20 gram boter
- Waterkers als garnering
- Zout en peper
Mosterdsaus:
- 300 gram mayonaise
- 120 gram crème fraîche
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 eetlepels dijon mosterd
- 1 theelepel wasabipasta
- 1 eetlepel mierikswortel crème (potje)
Bereiding
- 1. Verwarm de oven voor op 180°.
- 2. Verwijder, indien nodig, het zilvervlies door een scherp mes onder het vlies te steken en het al glijdend langs het vlies, weg te snijden.
- 3. Verhit de olie in een ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur.
- 4. Breng de ossenhaas op smaak met peper en zout en bak rondom bruin.
- 5. Zet de pan daarna in de oven en braad het zo’n circa 20 minuten voor medium rood (of wat langer voor medium).
- 6. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie, gedurende een minuut of 10.
- 7. Kook ondertussen de zoete aardappels in een grote pan kokend water, gaar in 10 minuten. Afgieten en de aardappels weer terug in de pan en op laag vuur zetten.
- 8. Voeg de melk, boter, zout en peper naar smaak toe, en stamp alles tot een luchtige puree.
- 9. Roer voor de saus de mayonaise met crème fraîche, grove mosterd, dijon mosterd, wasabipasta en de mierikswortelcrème in kom goed door elkaar. Naar smaak peper en zout toevoegen.
- 10. Hierna wat warm water er door heen kloppen totdat er een vloeibare saus ontstaat.
- 11. Snijd de ossenhaas in dikke plakken, verdeel dit over voorverwarmde borden met de zoete aardappelpuree. Garneer met de waterkers en schenk de suas erbij. Strooi er wat verse peper overheen.