Eendenborst in de herfst

Eendenborst in de herfst
Malse eendenborst met geroosterde pompoen, gebakken paddenstoelen en krokante aardappeljulienne. Een verfijnd tussengerecht met warme herfstsmaken, afgewerkt met vijg en een subtiele sinaasappeljus.

Ingrediënten


Voor de eendenborst:

  • 1 eendenborstfilet (ca. 300 g)
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • Geraspte schil van ½ sinaasappel
  • Sap van ½ sinaasappel (optioneel)
  • 2–3 tenen gepofte knoflook

Voor de paddenstoelen:

  • 300 g gemengde paddenstoelen (oesterzwam, shiitake, koningszwam)
  • 1 el olijfolie of boter

Voor de pompoen:

  • ½ pompoen, geschild en in ringen van ca. 1 cm
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • Gehakte rozemarijn
  • Gehakte tijm 
  • Olijfolie

Voor de aardappeljulienne:

  • 1 vastkokende aardappel
  • Frituurolie
  • Snuf zout

Voor de garnering

  • Verse vijg
  • Tijm
  • Radijs

Bereiding

Zo bereid je dit recept!


  • 1. Steek de BBQ aan en richt in met een directe en een indirecte zone. Breng de temperatuur naar ongeveer 120–130 °C. Voeg rookhout toe indien je de eendenborst gaat roken.
  • 2. Schil de pompoen en snijd er ringen van van ongeveer 1 cm. Verwijder de pitten. Doe de pompoenringen in een kom en breng op smaak met zeezout, zwarte peper, gehakte rozemarijn en gehakte tijm. Verwarm de oven voor op 220 °C en rooster de pompoen gaar. Je kunt dit ook indirect op de BBQ doen.
  • 3. Bak de paddenstoelen op hoog vuur in olie of boter. Bak eventueel kort de vijgpartjes mee, of laat ze rauw.
  • 4. Snijd de aardappel in fijne reepjes (julienne), spoel af, dep goed droog en frituur op 160–170 °C tot goudbruin en krokant. Laat uitlekken en bestrooi met zout.
  • 5. Kerf de vetkant van de eendenborst kruislings in. Bestrooi met zout, peper, en leg er de takjes tijm en rozemarijn op. Leg op de indirecte kant van de BBQ en rook tot een kerntemperatuur van 52–55 °C. Grill daarna kort op de directe kant in een skillet voor een mooie korst. Voeg de knoflook, extra tijm en rozemarijn toe aan de pan en bak kort mee. Blus af met het sinaasappelsap. Voeg de sinaasappelschil toe en laat kort indikken tot een saus. Laat de eendenborstfilet 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Voor het serveren:

Snijd de eendenborst in plakjes. Leg een pompoenring op het bord met de paddenstoelen erin of ernaast. Leg de plakjes eend tegen de pompoen aan. Verdeel de vijg bij het gerecht. Garneer met dunne plakjes radijs en de aardappeljulienne. Werk af met een takje tijm.


Bereiding in de pan (alternatief)

  • 1. Kerf de vetkant van de eendenborst.
  • 2. Verhit een koekenpan en leg de eend met de vetkant naar beneden. Bak tot het vet goudbruin en krokant is. Draai kort om.
  • 3. Voeg een klontje roomboter toe met knoflook, tijm en rozemarijn. Lepel de boter tijdens het bakken over het vlees.
  • 4. Gaar tot de gewenste temperatuur. Laat 5 minuten rusten onder folie.