
Kalfswangen met Spaanse kaaspuree
> 3 uren
6 personen
Moeilijk
Pan

Heerlijk recept met zachte kalfswangetjes. Dit recept is opgesteld door een professionele chef en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.
Ingrediënten
- 2 kilo kalfswangen
- 4 knoflookteentjes
- 5 kopjes rode Spaanse wijn (Rioja)
- 1 ui, grof gesneden
- 1 stronk prei, schoongemaakt, gewassen en grof gesneden
- 1 middelgrote wortel geraspt schoongemaakt en grof gesneden
- 3 takjes verse rozemarijn
- 4 takjes verse tijm
- 4 takjes verse kervel
- 3 theelepels suiker
- 3 kaneelstokjes
- 2 eetlepels olijfolie extra-virgin
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- 3 kopjes runderbouillon
Voor de Puree:
- Zeezout
- 1 pond roodbruine aardappelen geschild en in stukken
- 125 ml slagroom
- 3 ons La Serena kaas (of een zachte schapenkaas)
- 60 ml olijfolie extra-virgin
Bereiding
Zo bereid je dit recept!
- 1. Plet de knoflookteentjes door middel van ze op de snijplank plat te drukken met het keukenmes.
- 2. Neem een flinke schaal en meng de kalfswangen met de wijn, knoflook, ui, prei, wortel, rozemarijn, tijm, suiker en de kaneel.
- 3. Dek de marinade af en laat het een nacht in de ijskast staan.
- 4. Verwarm de oven voor op 200º.
- 5. Haal de kalfswangen uit de marinade en dep deze droog met keukenrol en leg ze even aan de kant.
- 6. Zeef de marinade in een klein steelpannetje en laat de overgebleven groente verder uitlekken en zet ze even aan de kant.
- 7. Voeg de suiker toe aan de marinade in het steelpannetje en laat deze op midden hoog vuur tot de helft inkoken.
- 8. Het schuim afschuimen van het oppervlak en wegzetten.
- 9. Verspreid de overgebleven groentes in een laagje op de bodem van de braadslee.
- 10. Bak de groenten in een ovenschaal in de oven totdat ze bruin en gekarameliseerd zijn (15-20 minuten).
- 11. In de tussentijd: verwarm de olijfolie op half hoog vuur in een grote braadpan.
- 12. Kruid de kalfswangen met peper en zout en bak ze ongeveer 2 minuten per kant.
- 13. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord bedekt met keukenrol en laat ze rusten.
- 14. Als de groentes zijn gekarameliseerd, verlaag de temperatuur van de oven naar 150º.
- 15. Leg de kalfswangen bovenop de groentes, zonder deze te overlappen en schenk het overgebleven restje van de marinade er over heen.
- 16. Voeg voldoende bouillon toe, ongeveer 3 kopjes.
- 17. Neem aluminium folie en druk deze naar beneden in de pan totdat hij de wangen en de groentes raakt.
- 18. In de oven bakken totdat het vlees mals en zacht en makkelijk uit elkaar valt. Hou rekening met ongeveer 3-4 uur.
- 19. Haal de pan uit de oven, gebruik een schuimspaan om de kalfswangen voorzichtig in een voorverwarmde schaal te leggen en hou dit warm.
- 20. De overgebleven saus door een fijne zeef uit laten lekken in een schaal.
- 21. Laat de saus 5 minuten rusten zodat het vet boven komt drijven, zodra dit gebeurd het vet eraf scheppen met een pollepel.
Voor de puree:
- 1. Breng een flinke pan met zout aan de kook, en doe de aardappelen erin, laten koken totdat ze gaar zijn.
- 2. Giet de aardappelen af en laten uitlekken, met een stamper of mixer de aardappelen mixen tot een gladde puree.
- 3. In een steelpannetje de slagroom verhitten totdat het bijna begint te koken.
- 4. Schenk de hete slagroom over de puree en meng met een houten pollepel tot het een mooie, gladde puree is.
- 5. Doe de kaas erbij en blijven roeren totdat alles goed door elkaar gemengd is.
- 6. Druppel de olijfolie erdoor terwijl je aan het mengen bent, goed mengen.
- 7. Zet de puree even terzijde en hou dit warm.
Opdienen:
- Schep in het midden van bord een grote lepel puree, leg daar 3 kalfswangen bovenop en doe wat saus over de wangen. Op smaak brengen met zout en als laatste een takje kervel.
Eet smakelijk!