Kalfswangen met Spaanse kaaspuree

Kalfswangen met Spaanse kaaspuree

Heerlijk recept met zachte kalfswangetjes. Dit recept is opgesteld door een professionele chef en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.

Ingrediënten


  • 2 kilo kalfswangen
  • 4 knoflookteentjes
  • 5 kopjes rode Spaanse wijn (Rioja)
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 stronk prei, schoongemaakt, gewassen en grof gesneden
  • 1 middelgrote wortel geraspt schoongemaakt en grof gesneden
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 takjes verse kervel
  • 3 theelepels suiker
  • 3 kaneelstokjes
  • 2 eetlepels olijfolie extra-virgin
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 3 kopjes runderbouillon

Voor de Puree:

  • Zeezout
  • 1 pond roodbruine aardappelen geschild en in stukken
  • 125 ml slagroom
  • 3 ons La Serena kaas (of een zachte schapenkaas)
  • 60 ml olijfolie extra-virgin

Bereiding

Zo bereid je dit recept!


  • 1. Plet de knoflookteentjes door middel van ze op de snijplank plat te drukken met het keukenmes.
  • 2. Neem een flinke schaal en meng de kalfswangen met de wijn, knoflook, ui, prei, wortel, rozemarijn, tijm, suiker en de kaneel.
  • 3. Dek de marinade af en laat het een nacht in de ijskast staan.
  • 4. Verwarm de oven voor op 200º.
  • 5. Haal de kalfswangen uit de marinade en dep deze droog met keukenrol en leg ze even aan de kant.
  • 6. Zeef de marinade in een klein steelpannetje en laat de overgebleven groente verder uitlekken en zet ze even aan de kant.
  • 7. Voeg de suiker toe aan de marinade in het steelpannetje en laat deze op midden hoog vuur tot de helft inkoken.
  • 8. Het schuim afschuimen van het oppervlak en wegzetten.
  • 9. Verspreid de overgebleven groentes in een laagje op de bodem van de braadslee.
  • 10. Bak de groenten in een ovenschaal in de oven totdat ze bruin en gekarameliseerd zijn (15-20 minuten).
  • 11. In de tussentijd: verwarm de olijfolie op half hoog vuur in een grote braadpan.
  • 12. Kruid de kalfswangen met peper en zout en bak ze ongeveer 2 minuten per kant.
  • 13. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord bedekt met keukenrol en laat ze rusten.
  • 14. Als de groentes zijn gekarameliseerd, verlaag de temperatuur van de oven naar 150º.
  • 15. Leg de kalfswangen bovenop de groentes, zonder deze te overlappen en schenk het overgebleven restje van de marinade er over heen.
  • 16. Voeg voldoende bouillon toe, ongeveer 3 kopjes.
  • 17. Neem aluminium folie en druk deze naar beneden in de pan totdat hij de wangen en de groentes raakt.
  • 18. In de oven bakken totdat het vlees mals en zacht en makkelijk uit elkaar valt. Hou rekening met ongeveer 3-4 uur.
  • 19. Haal de pan uit de oven, gebruik een schuimspaan om de kalfswangen voorzichtig in een voorverwarmde schaal te leggen en hou dit warm.
  • 20. De overgebleven saus door een fijne zeef uit laten lekken in een schaal.
  • 21. Laat de saus 5 minuten rusten zodat het vet boven komt drijven, zodra dit gebeurd het vet eraf scheppen met een pollepel.

Voor de puree:

  • 1. Breng een flinke pan met zout aan de kook, en doe de aardappelen erin, laten koken totdat ze gaar zijn.
  • 2. Giet de aardappelen af en laten uitlekken, met een stamper of mixer de aardappelen mixen tot een gladde puree.
  • 3. In een steelpannetje de slagroom verhitten totdat het bijna begint te koken.
  • 4. Schenk de hete slagroom over de puree en meng met een houten pollepel tot het een mooie, gladde puree is.
  • 5. Doe de kaas erbij en blijven roeren totdat alles goed door elkaar gemengd is.
  • 6. Druppel de olijfolie erdoor terwijl je aan het mengen bent, goed mengen.
  • 7. Zet de puree even terzijde en hou dit warm.

Opdienen:

  • Schep in het midden van bord een grote lepel puree, leg daar 3 kalfswangen bovenop en doe wat saus over de wangen. Op smaak brengen met zout en als laatste een takje kervel.

Eet smakelijk!