Provençaalse Lamsracks

Provençaalse Lamsracks

Traditioneel gerecht uit de Provence. heerlijke combinatie van verse kruiden.

Ingrediënten


  • 800-1000 gram lamsrack
  • 2 teentje knoflook fijn gesneden
  • 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
  • 2 theelepels tijm, fijngehakt
  • Eetlepels olijfolie
  • 2 medium tomaten, gehalveerd
  • 2 medium sjalotjes, in dunne plakjes gesneden
  • 2 medium gekookte aardappelen, geschild en in blokjes of partjes
  • 2 eetlepels water
  • Zout en peper

Bereiding


  • 1. Verwarm de oven op 200°C.
  • 2. Stamp de knoflook en een ½ theelepel zout en peper in een vijzel tot een pasta. (kan ook met een keukenmachine of staafmixer) Meng de tijm en rozemarijn er doorheen.
  • 3. Doe de tomaten met de ronde kant naar onder in een met olie ingevette schaal en besprenkel deze met ⅓ van de knoflookpasta. Rustig laten bakken in de oven gedurende zo'n 30 tot 40 minuten.
  • 4. Dep de lamsrack droog met keukenrol papier en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • 5. Verwarm 1 eetlepel olie in een ovenvaste koekenpan op half hoog vuur totdat de olie glinstert. Bak de lamsracks in 4 tot 6 minuten aan alle zijden bruin. Haal het lam uit de pan en leg deze op een snijplank en haal de olie uit de pan.
  • 6. Verwarm de overgebleven olie in de koekenpan op half hoog vuur en bak de sjalotjes en de aardappelen gedurende 3 tot 5 minuten(af en toe roeren) totdat deze een bruin randje krijgen. Voeg 2 eetlepels water toe en de helft van de knoflook mix en roer dit er door. Zet het vuur daarna uit.
  • 7. Smeer de lamsracks in met de rest van de pasta. Leg de lamsrack over de aardappelen met sjalotjes heen en bak deze in de oven tot zo'n 55° (medium rare) kerntemperatuur in ongeveer 25 minuten.
  • 8. Haal uit de oven en laat zo'n 10 minuten nagaren.
  • 9. Serveren met de tomaten.

Foto: Rhys Restaurant "Licentie"