Schotse Lamsbout met gerst en vergeten groenten

Schotse Lamsbout met gerst en vergeten groenten

Oud familierecept uit Schotland. Voedzaam en gezond recept. Dit recept is opgesteld door een professionele chef en wordt je aangeboden door BEEF&STEAK. Je kunt, indien gewenst, de producten eenvoudig bestellen via onderstaande links / overzicht onderaan.

Ingrediënten


  • 1 Lamsbout van circa 1800 gram
  • 250 gram gerst
  • 800 gram gemixte groenten (bijv. wortels, pastinaak, koolraap, spinazie, witte kool, prei)
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 500 ml lams- of runderfond

Bereiding

Zo bereid je dit recept!


  • 1. Verwarm de oven tot 200 °C.
  • 2. Was de gerst schoon en breng met ruim water aan de kook tot de gerst zacht is. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • 3. Was ondertussen alle groenten en maak deze schoon. Snij in stukjes van ongeveer 3 cm. Mag ook meer of minder, naar eigen smaak.
  • 4. Doe de lamsbout in pan met dikke bodem en smeer in met wat olie en bak deze rondom goudbruin. Doe de harde groenten (bijvoorbeeld de raap, wortelen, pastinaak, etc) er halverwege bij en bak deze ook bruin. Voeg tegen het einde de rozemarijn toe en strooi er wat peper en zout overheen. Doe de lamsbout samen met de groenten in een ovenschaal en bewaard het bakvocht.
  • 5. Zet de ovenschaal met de bout en de groenten in de oven en gaar deze tot een kerntemperatuur van ongeveer 55-58 °C.
  • 6. Haal de ovenschaal uit de oven. Laat afgedekt rusten. U kunt de schaal eventueel in de oven terugzetten. Verlaag de temperatuur in de oven dan naar ongeveer 60 °C.
  • 7. Neem de pan met het bakvocht en zet deze op hoog vuur. Voeg de fond toe en breng aan de kook. Schraap het aanbaksel van de bodem en roer goed door elkaar. Kook dit in tot een mooise gladde jus.
  • 8. Giet nu de gerst af en voeg wat boter toe. Breng op smaak met zout.
  • 9. Doe wat boter in een pan en bak de andere zachte groenten (bijvoorbeeld de spinazie, witte kool, prei, etc) gaar.
  • 10. Serveer de gerst met de groenten op een voorverwarmd bord. Snij de lamsbout langs het bot in plakken en leg deze apart op het bord. Giet er wat jus overheen.

Drink hier een lekker Schots biertje bij!