
Iberico Presa met amandelpuree en artisjokken
> één uur
4 personen
Moeilijk
Pan

Geniet van de Spaanse smaakervaring met ons recept voor Iberico Presa, geserveerd met amandelpuree en artisjokken. Ervaar de perfecte combinatie van mals Iberico-vlees, zijdezachte puree en verfijnde artisjokken. Met enkele eenvoudige stappen breng je de smaken van Spanje naar je eigen tafel. Een verrukkelijke traktatie voor de smaakpapillen.
Ingrediënten
- 600 gram Iberico presa
- 40 gram boter
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Sherry saus:
- 80 gram sjalotjes in blokjes gesneden
- 80 gram suiker
- 100 ml rode wijnazijn
- 100 ml kip bouillon
- 150 ml droge sherry
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Amandelpuree:
- 150 ml melk
- 500 gram bloemige aardappels
- 10 gram boter
- 40 gram gemalen amandelen
- Zeezout
Artisjokken:
- 60 ml citroensap
- 6 kleine artisjokken Cimaroli
- 500 ml olie om te frituren
Bereiding
Bereidingswijze sherry saus:
- 1. De suiker in een pan lichtbruin laten karamelliseren.
- 2. Met de azijn afblussen.
- 3. De bouillon, sherry en de sjalotjes toevoegen.
- 4. Op middel hoog vuur in laten koken totdat het mengsel licht stroperig word.
- 5. In een fijne zeef zeven, en naar smaak peper en zout toevoegen.
Bereidingswijze amandel puree:
- 1. Hou een eetlepel van de amandelen opzij.
- 2. Bak de overige in een koekenpan zonder vet goudbruin.
- 3. Voeg de melk toe en kort laten koken.
- 4. Neem de pan van het vuur en 20 minuten laten intrekken.
- 5. Neem een pan en de amandelmelk door een fijne zeef gieten, de amandelen goed met een sauslepel uitdrukken.
- 6. De aardappels schillen en in grote stukken snijden, koken in zout water totdat ze gaar zijn. (20-25 minuten)
- 7. De aardappels afgieten en even tot rust laten komen.
- 8. De amandelmelk en de boter even aan de kook brengen en kort laten koken.
- 9. De aardappels en de amandelmelk met een stamper fijn stampen tot een gladde puree.
- 10. Naar smaak zout toevoegen.
Bereidingswijze Artisjokken:
- 1. De stelen van de artisjokken tot 5 cm afsnijden en schillen.
- 2. Neem 500 ml water en voeg hier het citroensap aan toe, even doorroeren moet goed gemend zijn.
- 3. De buitenste harde bladeren verwijderen en snij bovenste gedeelte ongeveer ⅓ van de artisjok weg.
- 4. De artisjokken in de lengte halveren en 20 minuten in het water leggen.
- 5. Daarna goed uit laten lekken en tussen twee theedoeken goed droog deppen.
- 6. Neem een hoge pan met dikke bodem en doe hier de olie in en verhitten tot 170°. (Kan ook in een friteuse met verse olie)
- 7. De artisjokken in delen 3 tot 4 minuten bakken totdat ze goudbruin zijn.
- 8. Met een schuimspaan de artisjokken eruit halen en laten uitdruppen op keukenpapier.
Bereidingswijze Iberico Presa:
- 1. Verwarm de oven voor op 120°.
- 2. Vlees naar smaak zout en peperen.
- 3. Boter in de pan en het vlees aanbakken op middel hoog vuur. Circa 4 tot 5 minuten.
- 4. Rondom bakken en constant de boter over het vlees gieten.
- 5. Laat het vlees zo’n 25 tot 30 minuten garen on de oven.
- 6. Daarna aluminiumfolie over het vlees heen en nog 10 minuten in de oven laten rusten.
- 7. Vlees in plakken snijden.
Serveertips:
- 1. Het vlees op een bord presenteren met de puree en de artisjokken.
- 2. Een eetlepel sherry saus over het vlees gieten.
- 3. De overige amandelen op de puree strooien.