Selecteer eigen leverdatum
Voor 11u besteld, zelfde avond in huis
Gratis verzenden in NL vanaf €75.-
Recyclebare verpakking

Stoven

Sudderen zoals oma dat vroeger kon. Stoven of sudderen is een techniek waarbij het collageen in vlees wordt omgezet in gelatine en daardoor wordt het zacht en mals. Je kunt dus vlees gebruiken dat veel collageen bevat zoals sucade, riblap of runderborst. Niet alleen rundvlees kun je stoven, ook varkensvlees zoals wangen zijn perfect voor een stoofpotje. Denk ook eens aan lamsvlees en wild om te stoven.

Om te kunnen stoven gebruik je een emaille braadpan of een Dutch Oven. Een Dutch Oven is gietijzeren stoofpan die je kunt gebruiken boven houtvuur.

Stoven doe je met een bereidingstemperatuur van een graad of 80. Lager kan ook, dan duurt het langer. Op 80 graden duurt het stoven van rundvlees zo'n 2 tot 4 uur. Het vocht mag niet koken, dan kook je het vlees. Tussen de 70 en de 80 graden wordt het collageen omgezet en wordt het vlees mals. Gebruik een scheut appelazijn of wijnazijn in het braadvocht, dan wordt het vlees malser. En nog één tip: laat de stoofpot eerst afkoelen en verwarm het naarna weer. Door het afkoelen neemt het vlees vocht op en het zal het de tweede verhitting nog malser zijn.

Je kunt om te stoven het gasfornuis gebruiken, de oven en ook de barbecue of houtvuur. Een emaille pan is geschikt voor formuis en oven, voor barbecue of houtvuur gebruik je een Dutch Oven. De oven kun je op temperatuur instellen en in een barbecue kun je de temperatuur meten. Op het fornuis en boven een houtvuur zul je het wat meer op gevoel moeten doen.

Recepten:

Rundvlees

 

Oven of Dutch Oven

Sucadelappen stoofpotje

Pasta met heerlijk stoofvlees

Stoofpotje van rundvlees met groenten en kruiden

Klassieke stoofpot

Riblappen in donker bier met mierikswortel-aardappelpuree

 

Fornuis

Gestoofde longhaas met gember 

 

Kalfsvlees

Oven of Dutch Oven

Kalfswangen in rode wijn met puree en La Serena kaas

Kalfswangen met Spaanse kaaspuree

Kalfswangen in rode wijn

 

Varkensvlees

Oven of Dutch Oven

Ibericowangen met groenten en rode wijn

 

Eend

Oven of Dutch Oven

Stoofpot van wilde eend

Gumbo style wilde eend uit de Dutch Oven

 

Kip

Dutch Oven

Citroen-knoflook kippendijen met mihoen

 

Duif

Oven of Dutch Oven

Pot-Roast met duif in rode wijn