Klassieke Stoofpot

Klassieke Stoofpot
Heerlijke stoofpot met de smaak van vroeger. Makkelijk te maken en ook geschikt voor de Dutch Oven

Ingrediënten

Ingrediënten: (voor 10 personen)

1.5 kg chuck roast of stooflappen

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gesneden in plakken van 2.5 cm

4 winterpeen groot, geschild snijden in plakken van 2.5 cm (diagonaal)

300 gram grof gehakte uien

400 ml runderbouillon

240 ml droge rode wijn

5 ml olijfolie

5 gram zeezout

2 gram vers gemalen zwarte peper

4 takjes verse tijm

3 teentjes knoflook gepeld en fijn gesneden

1 laurierblaadje

Verse tijmblaadjes optioneel

Bereiding

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°
  2. Neem een flinke braadpan met deksel die oven bestendig is
  3. Zet de pan op half hoog vuur en voeg de olijfolie toe
  4. Besprenkel het vlees met zout en peper
  5. Leg het vlees in de pan en bak het zo’n 5 minuten (vlees moet burin zijn aan alle zijden)
  6. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord
  7. Voeg de uien toe en bak totdat ze glazig zijn, (± 8 minuten)
  8. Leg het vlees weer in de pan
  9. Voeg de rode wijn, takjes tijm, knoflook, laurierblaadje en de bouillon toe en laat even sudderen
  10. Deksel op de pan en in de oven plaatsen gedurende 1 tot 1½ uur. (Vlees moet bijna gaar zijn)
  11. Voeg nog de wortelen en de aardappelen toe, pan afsluiten en nog een uur in de oven totdat het gaar is
  12. Verwijder de tijm takjes en het laurierblaadje uit de pan
  13. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar
  14. Serveer het vlees met de groente mix en jus, garneren met tijm blaadjes optioneel