Baby Back Crown Sparerib met gebakken rijst

Baby Back Crown Sparerib met gebakken rijst
Spectaculair gerecht met baby back spareribs.

Ingrediënten

2 x baby racks (bijvoorbeeld 2,6 kg)
130 gr rub (2,6 kg x 5% = 130 gr) (Angus & oink) Char Siu Chinese bbq seasoning
of een andere rub naar eigen smaak
Slagerstouw
Appelsap om te sprayen
Rookhout naar keuze

Voor de fried rice:
3 el olijfolie
2 eieren, losgeklopt
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 sjalot, fijngesneden
60 gr wortel, in blokjes gesneden
60 gr doperwten, vers of diepvries
60 gr shi-take, fijngesneden
500 gr basmati of jasmijnrijst
1/2 tl zeezout
1 tl palmsuiker of cocossuiker
2 el soya saus
2 el sesamolie
2 el sambal badjak
4 st bosui, fijn gesneden
120 gr ijsbergsla, fijngesneden

Voor de garnering:
taugé
pinda's, klein handje
gefrituurde uitjes
verse koriander

Overige benodigdheden:
Aluminiumfolie
Sprayer

Hou rekening met enkele uren om te marineren

Bereiding

Bereiding Baby back rib crown:

Haal de ribs uit de verpakking en dep ze droog. Verwijder het vlies aan de achterkant van de ribs. Smeer de ribs in met de afgewogen hoeveelheid rub. Laat dit minimaal 2 uur marineren op kamertemperatuur.
Bereid de bbq voor om indirect te roken bij 120°C
Rol de rib op, met de vleeskant naar binnen. Bind de “crown” vast met het slagerstouw zodat zich een cirkel vormt.
Plaats de ribs nu op de bbq en rook 1,5 uur.
Spray elke 20 minuten de ribs in met appelsap
Na de eerste 1,5 uur gaan we de ribs inpakken in aluminium folie om vervolgens nog 1,5 uur te garen op dezelfde temperatuur.
Na deze 1,5 uur halen we de aluminium folie van de ribs af, en laten ze nog een uurtje op de bbq garen.
Gaar de ribs tot een kerntemperatuur komen van 65-70°C. Haal ze daarna van de bbq af en laat ze rusten.

Het maken van de fried rice:

Kook de jasmijn of basmati rijst zoals op de verpakking beschreven staat.
Verhit de olijfolie in een wok, en fruit de sjalot en de knoflook aan. Voeg nu de Shi-take, doperwten en wortel toe en bak op hoog vuur mee.
Zet het vuur iets lager en maak een kuiltje in het midden van de gebakken groenten, giet hier de losgeklopte eieren in. Roer heel voorzichtig het ei door elkaar zodat er roerei ontstaat. Wanneer het roerei bijna gaar is, wokken we alle ingrediënten door elkaar heen.
Blus het geheel af met het mengsel van de palmsuiker, soya saus, sesamolie, sambal, bosui en ijsbergsla.
Breng het eventueel nog meer op smaak met wat zeezout

Wanneer de ribs gerust hebben en de fried rice klaar is doen we eerst een laagje rijst in een grote schaal of slee. Daarboven op zetten we de crown en deze vullen we af met de rest van de rijst. Garneer dit verder met wat taugé, pinda's, gefrituurde uitjes en koriander.

Eet smakelijk!