Riblappen in donker bier en mierikswortel-aardappelpuree

Riblappen in donker bier en mierikswortel-aardappelpuree

Lekker en leuk recept voor de bierliefhebber. Ook prima te maken in de Dutch Oven.

Ingrediënten


Het vlees:

  • 1000 gram riblappen
  • 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 hele ui, fijngehakte
  • 1 winterpeen, fijngehakt
  • 120 ml kippenbouillon
  • 1 theelepel donkerebruine suiker
  • 1 theelepel gehakte verse rozemarijn
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 fles donker bier (bijvoorbeeld Guiness bier of Jopen)

Voor de aardappelen:

  • 1 kilo geschilde aardappelen, in vieren gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 120 ml vetvrije melk
  • 2 bosuien, fijngehakt
  • 60 ml zure room
  • 2 eetlepels mierikswortel (kant en klaar)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper

Bereiding


Het vlees:

  • 1. Bestrooi de riblappen met 1/2 theelepel peper en 1/4 theelepel zout.
  • 2. Verhit de olie in een grote braadpan (of Dutch Oven) op een matig hoog vuur. Bak de lappen in 5 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • 3. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
  • 4. Voeg de ui, gehakte wortel, 2 eetlepels bouillon en de suiker toe. Deksel erop en bak 10 minuten op laag vuur.
  • 5. Roer de rozemarijn, champignons en knoflook er doorheen. Dek af en kook 2 minuten. Voeg de laurierblaadjes, het bier, de resterende bouillon en de riblappen toe en breng weer aan de kook.
  • 6. Doe de deksel erop en laat op laag vuur nog 1,5 uur doorgaren tot het vlees uit elkaar valt.

De aardappelen:

  • 1. Doe de aardappelen in een grote pan, vul deze met water en breng met de deksel erop aan de kook en laat daarna gedurende circa 20 minuten zachtjes doorgaren. Giet de aardappelen hierna goed af.
  • 2. Doe de aardappelen terug in de pan en voeg de boter toe. Klop met een mixer, op de middelste stand, alles tot een gladde massa. Roer de rest van de ingrediënten er doorheen en hou het mengsel warm tot je aan tafel kan
  • 3. Haal het vlees vervolgens uit de pan en hou dit warm. Verwijder de laurierblaadjes en kook de rest in tot het iets dikker wordt.

Serveer de steaks met de aardappelen en schenk de jus eroverheen.