Geglaceerde kalkoen met tijm en cranberry’s

Geglaceerde kalkoen met tijm en cranberry’s

Verwen je smaakpapillen met onze heerlijke geglazuurde kalkoen, doordrenkt met de aromatische accenten van tijm en de zoetzure tinten van cranberry's. Een smaakvolle symfonie van mals gevogelte, kruiden en de frisse toets van sappige cranberry's.

Ingrediënten



Aardappel kaas torentjes:

  • 8-10 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 125 gr zachte roomboter
  • 2 eetlepels fijngehakte verse tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gr geraspte Gruyère kaas
  • Zeezout en zwarte peper

Bereiding


  • 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 2. Doe de laurierblaadjes, tijm, cranberry compote, mosterd, rode wijn, ahornsiroop en kippenbouillon in een middelgrote sauspan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat de saus rustig 15-25 minuten inkoken.
  • 3. Giet de saus in een grote ovenschaal met een hoge rand en voeg de knoflook toe.
  • 4. Leg de kalkoen met de huid naar boven in de ovenschaal. Smeer in met een beetje olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bedek de schaal met aluminiumfolie en rooster gedurende 1 uur in de oven.
  • 5. Verwijder de folie en rooster nog eens 45 minuten, waarbij je elke 15 minuten de kalkoen bestrijkt met de saus uit de ovenschaal, totdat de kalkoen kleverig, goudbruin is en de sappen helder zijn als je erin prikt met een prikker.
  • 6. Haal voorzichtig de kalkoen uit de schaal en bewaar de knoflook en eventueel overgebleven saus. Bedek de kalkoen losjes met aluminiumfolie en laat hem 20 minuten rusten. Doe de overgebleven saus in een kleine pan. Breng de saus eventueel verder op smaak en zeef de saus.
  • 7. Verhit ongeveer 200 ml olie in een middelgrote anti-aanbak pan op middelhoog vuur. Pluk de diverse groene kruiden en bak 30 seconden of totdat ze knapperig zijn. Bak de kruiden soort voor soort.
  • 8. Garneer de kalkoen met de knapperige kruiden, bestrooi met peper en serveer met de bewaarde saus.

Aardappel kaas torentjes:

  • 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 2. Vet een muffinbakvorm met 12 cups lichtjes in.
  • 3. Snijd de aardappelen met behulp van een mandoline of zeer scherp mes in plakjes van 4-5mm.
  • 4. Roer in een grote kom de boter, tijm, knoflook, beide kazen en een flinke snuf zout en peper door elkaar.
  • 5. Voeg de aardappelen toe en meng goed om ze te bedekken. Verdeel de aardappelen gelijkmatig over de vormpjes, stapel de lagen helemaal tot aan de bovenkant. TIP: Steek tijdens het bakken een cocktailprikker in de torentjes om te voorkomen dat de schijfjes van elkaar af glijden.
  • 6. Bedek met aluminiumfolie en plaats de bakvorm op een bakplaat.
  • 7. Zet in de oven en rooster gedurende 30 minuten. Verwijder de folie en ga nog eens 20-25 minuten door met bakken, tot de aardappelen gaar en goudbruin zijn. Maak de stapeltjes los met de achterkant van een mes.
  • 8. Bestrooi met een beetje zeezout.
  • 9. Eet smakelijk!

TIP: Maak het kerstdiner compleet met overige groenten als rode kool, gestoofde peertjes en haricot verts met uitgebakken spekjes.