Gerookte Zalmsteak op Cederhout

Gerookte Zalmsteak op Cederhout

Smakelijke steaks gerookt op een Cederhouten plank.

Ingrediënten


Bereiding


  • 1. Neem een plastic zak bij voorkeur afsluitbaar en doe de whisky en zalm hierin.
  • 2. Rustig schudden en in de ijskast leggen, af en toe even draaien. Ongeveer een uur.
  • 3. De ceder houten plank in water leggen gedurende een uur.
  • 4. De houtsnipper gedurende een half uur in het water leggen.
  • 5. Na dit uur de whisky afgieten en de zalm droog deppen.
  • 6. Neem een grote schaal en meng de bruine suiker, zout, peper en de citroenschil goed door elkaar.
  • 7. Neem ⅓ van de suikermix en leg dit in een vuurvaste schaal van 30 x 18 cm ongeveer.
  • 8. Leg de zalm moten in de schaal en daarna de rest van de suiker mix uitsmeren over de zalm.
  • 9. De schaal afdekken met plastic folie en terugzetten in de ijskast gedurende 4 uur.
  • 10. Hierna de zalmmoten afspoelen en goed droog deppen.
  • 11. Haal het rooster van de barbecue.
  • 12. Zet de barbecue aan bereid deze voor op indirect grillen.
  • 13. Beide zijkanten opwarmen tot middelhoog vuur en in het midden van de barbecue niet verhitten.
  • 14. Zorg voor een constante temperatuur van 160°C. (325 F)
  • 15. Gooi de houtsnippers op de kolen en leg het rooster terug.
  • 16. Leg de zalm moten met de huid naar beneden op de ceder houten plank en in het midden van de barbecue. Sluit de deksel.
  • 17. Laat de zalm een minuut of 30 bakken, of korter indien gewenst.
  • 18. Serveren met citroenschijfjes en optioneel grof gemalen verse zwarte peper.