Gerookte Zalmsteak op Cederhout
> 3 uren
4 personen
Moeilijk
BBQ
Smakelijke steaks gerookt op een Cederhouten plank.
Ingrediënten
- 4x zalmsteak van circa 150 gram
- 140 ml schotse whisky
- 180 gram bruine suiker
- 30 gram grof gemalen zwarte peper korrels
- 15 gram zeezout
- 5 gram citroen schil
- Cederhouten plank van 19 x 40 cm
- 225 gram hickory houtsnippers
- Citroen schijfjes dun gesneden optioneel
Bereiding
- 1. Neem een plastic zak bij voorkeur afsluitbaar en doe de whisky en zalm hierin.
- 2. Rustig schudden en in de ijskast leggen, af en toe even draaien. Ongeveer een uur.
- 3. De ceder houten plank in water leggen gedurende een uur.
- 4. De houtsnipper gedurende een half uur in het water leggen.
- 5. Na dit uur de whisky afgieten en de zalm droog deppen.
- 6. Neem een grote schaal en meng de bruine suiker, zout, peper en de citroenschil goed door elkaar.
- 7. Neem ⅓ van de suikermix en leg dit in een vuurvaste schaal van 30 x 18 cm ongeveer.
- 8. Leg de zalm moten in de schaal en daarna de rest van de suiker mix uitsmeren over de zalm.
- 9. De schaal afdekken met plastic folie en terugzetten in de ijskast gedurende 4 uur.
- 10. Hierna de zalmmoten afspoelen en goed droog deppen.
- 11. Haal het rooster van de barbecue.
- 12. Zet de barbecue aan bereid deze voor op indirect grillen.
- 13. Beide zijkanten opwarmen tot middelhoog vuur en in het midden van de barbecue niet verhitten.
- 14. Zorg voor een constante temperatuur van 160°C. (325 F)
- 15. Gooi de houtsnippers op de kolen en leg het rooster terug.
- 16. Leg de zalm moten met de huid naar beneden op de ceder houten plank en in het midden van de barbecue. Sluit de deksel.
- 17. Laat de zalm een minuut of 30 bakken, of korter indien gewenst.
- 18. Serveren met citroenschijfjes en optioneel grof gemalen verse zwarte peper.