Geroosterde Wildzwijnbout
> 3 uren
6 personen
Moeilijk
Oven
Zeer mooi recept met een hele wildzwijnbout. Eentje voor op de Bucketlist. Hou rekening met 2 x 24 uur marineren.
Ingrediënten
Ingrediënten: (voor 8 tot 10 personen)
Wildzwijnbout van ca. 3,5 kilo
75 gram zeezout
75 gram vers grof gemalen zwarte peper
Ingrediënten voor de marinade:
1 liter stevige rode wijn
2 laurierblaadjes
40 takjes verse tijm (omgespoeld)
20 zwarte peperkorrels
6 stuks kruidnagel
1 winterwortel geschild en in stukken van ongeveer 2,5 cm snijden
Middelgrote ui in 8 stukken gesneden
60 ml rode wijn azijn
Ingrediënten voor het roosteren:
20 stuks kruidnagel
45 ml olijf olie
Ingrediënten voor de saus:
Halve liter kalfs of kippen bouillon
45 gram rode bes gelei
Bereiding
Bereidingswijze:
- Rub de poot met het zout en de peper
- Leg de poot in een ondiepe schaal
- Losjes afdekken en zet de schaal in de ijskast gedurende 24-36 uur
- Neem een middel grote pan en voeg de wijn, ui, wortel en kruiden toe
- Aan de kook laten komen en gedurende 3 minuten goed laten doorkoken
- Vuur uitzetten en laten afkoelen totdat het op kamertemperatuur is
- Zeef het geheel. De groenten gebruikt u verder niet meer
- Klop de rode wijnazijn door het mengsel
- Haal de schaal uit de ijskast en schrap het zout en peper van de bout af, maar niet alles
- Giet de afgekoelde marinade over de poot en dek het wederom losjes af en zet het wederom 24-36 uur in de ijskast. Minimaal 4 keer alles draaien en roeren.
- Verwarm de oven voor op 230º graden
- Haal de poot uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier
- Snij 20 kleine, dunne sneeën in de poot en stop hier een kruidnagel in
- Leg de poot in een ovenschaal, giet er ¼ van de marinade erover
- Plaats deze in het midden van de oven en bak de poot totdat deze goudbruin is aan de buitenkant, als je erin snijd moet de kleur zacht roze zijn
- Het bakken zal ongeveer zo’n 2 uur in beslag nemen
- Controleer regelmatig of de marinade niet verdampt, dan weer ¼ van de marinade toevoegen en dit herhalen totdat de marinade op is
- Haal de poot uit de oven en zet deze gedurende een minuut of 20 op een warme plek
- Losjes afdekken zodat de smaken weer terug in het vlees gaan
- Om de saus te maken schraap de bodem van de ovenschaal leeg in een steelpan
- Voeg de bouillon toe en roer met een garde op middelhoog vuur aan de kook
- Voor een vierde in laten koken en dan met de orde bes gelei mengen en blijven roeren totdat de het geheel glad is (tijdsduur 8 tot 10 minuten)
- Voordat je de poot gaat snijden probeer zoveel mogelijk kruidnagels te verwijderen