Hertenrack met sjalotjes en gedroogde cranberryjus

Hertenrack met sjalotjes en gedroogde cranberryjus
Heerlijk recept met één van onze wildtoppers: Hertenrack!

Ingrediënten

1 Herten Frenched Rack van circa. 1,5 kg

1 kg gepelde sjalotten

2 eetlepels olijfolie

120 ml runderbouillon

120 ml rode wijn

120 ml water

1 theelepel jeneverbessen, gekneusd

75 gram gedroogde cranberries

1 eetlepel balsamicoazijn

2 theelepels maizena, opgelost in 2 theelepels water

Zwarte peper

Zout

Bereiding

1)      Verwarm de oven tot 210 °C.

2)      Doe de sjalotjes in een ovenschaal, en sprenkel hier wat olijfolie overheen. Breng ze desgewenst op smaak met wat peper en zout.

3)      Plaats de schaal met de sjalotjes in oven gedurende 25 tot 30 minuten tot de sjalotjes goudbruin zijn. Roer ze regelmatig even door elkaar.

4)      Dep ondertussen het hertenrack droog en wrijf deze in met de rest van de olijfolie, wat peper en zout.

5)      Verhit een pan op hoog vuur en bak het hertenrack aan beide kant bruin. Bewaar het bakvocht.

6)      Haal de ovenschaal uit de oven en schuif de sjalotjes naar de zijkant van de schaal. Plaats het hertenrack in het midden van de schaal, met de kant van de botten naar beneden.

7)      Plaats de schaal weer terug in de oven en gaar het hertenrack gedurende 20-25 minuten tot een kerntemperatuur van circa 52 °C.

8)      Haal de schaal uit de oven en doe de sjalotjes en het hertenrack in een andere ovenschaal en dek losjes af met wat aluminiumfolie. Neem het braadvocht uit de pan en doe hier het vocht en het schraapsel van de bodem uit de ovenschaal bij, de bouillon, de wijn, het water en de jeneverbessen. Verwarm dit op middelmatig vuur gedurende 5 minuten en blijf goed roeren dat alles van de bodem loskomt.

9)      Giet dit mengsel, door een fijne zeef, in een steelpan. Doe hier de met water gemixte maizena en de cranberries bij samen met de balsamico azijn en brang op smaak met peper en zout. Verwarm dit op middelmatig vuur gedurende 5 minuten tot het een mooi glad mengsel is.

10)  Snij het hertenrack tussen de beentjes in losse steaks en serveer met de sjalotjes. Giet er de saus eroverheen.

 

U kunt dit gerecht serveren met gebakken groenten en aardappelpuree.

 

Randolf Croft

Licensie