Langzaam Gegaarde en Gerookte Zalm met Kartoffelsalad

Langzaam Gegaarde en Gerookte Zalm met Kartoffelsalad

Geniet van de subtiele elegantie van ons recept voor langzaam gegaarde zalm met kartoffelsalade. Een populair Duits voorgerecht. Ervaar de perfectie van malse zalm, delicaat bereid tot in de perfectie. Met eenvoudige stappen breng je deze heerlijke combinatie van zalm en kartoffelsalade naar je eigen keuken. Laat je smaakpapillen meedeinen op de verfijnde smaken voor een onvergetelijke culinaire ervaring.

Ingrediënten


1 zijde Atlantische zalm (1 kg)

Hickory rook hout


Sinaasappel - gember:

1 stuks sjalot

1 stuks gember

1 dl sinaasappelsap

1 dl visbouillon

25 gram sesamolie

8 stuks sinaasappelpartjes (uitgesneden)


Kartoffelsalad:

500 Gram Roseval aardappels

1 Stuks Sjalot

½ Bosje Bieslook

50 Gram Parmazaanse kaas

2 dl Gevogelte bouillon (zie bijlage)

1 dl Room

Bereiding


De zalm:

1. Maak de zalm schoon, verwijder het vel en het bruine vet.

2. Portioneer de zalm in 4 gelijke porties, even zwaar en dik.

3. Wrijf de zalm in met zout, peper en olijfolie en leg deze op een schaaltje. Dek de zalm luchtdicht af per portie met slagersfolie zodat er geen lucht meer tussen de zalm en de plastic zit.

4. Plaats zo bovenin de BBQ op indirecte warmte, 80 graden Celsius gedurende 25 minuten, haal de plastic van de zalm en strooi een handje hickory rookhout op de kolen. Sluit de Big Green Egg en laat zo 5 minuten roken met alle schuiven dicht zodat de temperatuur daalt.


Sinaasappel - gember:

1. Snipper de sjalot en fruit deze in iets olijfolie glazig in een klein pannetje op de BBQ.

2. Snijd de gember in dunne plakjes en voeg deze toe.

3. Blus af met het sinaasappelsap en kook in tot de helft.

4. Voeg de visbouillon toe en kook wederom in tot de helft.

5. Passeer door een fijne zeef en monteer met de sesamolie van het vuur af. Houd apart tot verdere verwerking in het gerecht.


Kartoffelsalad:

1. Schil de roseval aardappels en snijd deze in een fijne brunoise (dobbelsteentjes), was de aardappel, zodat er geen zetmeel aanzit.

2. Snipper de sjalot ragfijn. Snijd de bieslook fijn. Rasp de parmazaanse kaas.

3. Fruit in een scheutje olijfolie in een grote pan de sjalot in de BBQ boven direct vuur op het rooster aan zonder dat deze kleurt.

4. Voeg de aardappel toe en fruit deze kort mee.

5. Blus het geheel af met de gevogelte bouillon, en gaar op een laag vuur de aardappels.

6. Voeg als de aardappels bijna gaar zijn de room toe en laat het nog kort inkoken en doorgaren. Voeg op het laatste moment de Parmezaanse kaas en de bieslook toe van het vuur af en roer door. Breng op smaak met peper en zout.


Dresseren van het gerecht:

1. Leg in ieder bord een cirkel van de aardappel en leg hier een portie van de zalm op.

2. Leg op de zalm een partje van de uitgesneden sinaasappel en garneer met affila cress.

3. Schep de vinaigrette om het gerecht en geniet.