Rib-roast, haricots verts met gekarameliseerde hazelnoten en mierikswortel crème.

Rib-roast, haricots verts met gekarameliseerde hazelnoten en mierikswortel crème.

Geniet van dit heerlijke recept voor Rib-Roast, begeleid door knapperige Haricots Verts, gekarameliseerde hazelnoten en een verrukkelijke mierikswortel crème. Een mooie combinatie van gegrild vlees, frisse groenten en de subtiele kick van mierikswortel. Een geweldige combinatie en een ware eye catcher voor op tafel.

Ingrediënten



Mierikswortel crème:

  • 125 ml zure room
  • 2 theelepels mierikswortel crème
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 citroen rasp + sap
  • 2 theelepels honing
  • ½ bos verse bieslook
  • zeezout en zwarte peper

Haricots verts met gekarameliseerde hazelnoten en spek:

  • 500 gram haricot verts
  • 300 gram spekblokjes
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram suiker

Bereiding


Côte de boeuf:

  • 1. Haal de Côte de boeuf 3-4 uur voor het bereiden uit de koelkast. Verwarm de oven voor op ongeveer 220°C.
  • 2. Dep de Côte de boeuf droog met keukenpapier en kruid royaal met zout en peper.
  • 3. Smelt de boter in de pan en rooster hier de Côte de boeuf rondom in aan. Plaats daarna de roast in de braadslede met de botten naar beneden.
  • 4. Voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe in de pan en bak kort. Blus af met de worcestershiresaus en rode wijn. Laat de saus 15 minuten inkoken en doe de saus in de ovenschaal bij de Côte de Boeuf.
  • 5. Bak, onbedekt, gedurende 30 minuten.
  • 6. Verlaag de temperatuur naar 175°C en ga door met bakken tot de gewenste gaarheid is bereikt. Wij hielden een kerntemperatuur van 48°C aan.
  • 7. Transfer de roast naar een snijplank en laat 20 minuten rusten voordat je gaat snijden.
  • 8. Zeef de saus en breng hem eventueel hoger op smaak met zeezout en peper.

Mierikswortel crème:

  • 1. Weeg alle ingrediënten af en snijd de bieslook zo fijn mogelijk.
  • 2. Meng in een kom de zure room, mierikswortel crème, mayonaise, dijonmosterd, citroenrasp en -sap, honing, fijngehakte bieslook, en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • 3. Voor de beste smaak, bereid de saus een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen doortrekken.

Haricots verts met gekarameliseerde hazelnoten en spek:

  • 1. Smelt de suiker in een koekenpan en laat deze karameliseren. Wanneer de suiker een gouden kleur heeft, voeg dan de hazelnoten toe. Meng ze goed met de karamel en giet het mengsel op een stuk bakpapier. Laat dit volledig afkoelen.
  • 2. Bak de spekblokjes uit in een pan en bewaar het vrijgekomen vet.
  • 3. Breng water aan de kook en kook hierin de haricots verts naar gewenste gaarheid.
  • 4. Gebruik een klein beetje spekvet om de haricot verts kort in te bakken voor extra smaak.
  • 5. Hak de gekarameliseerde hazelnoten grof met behulp van een keukenmachine of door ze tussen twee vellen bakpapier te leggen en er met de onderkant van een pan op te slaan. Zo behouden de hazelnoten hun grove textuur.
  • 6. Schep de gebakken haricots verts op een bord en garneer met de uitgebakken spekblokjes en grofgehakte gekarameliseerde hazelnoten.
  • 7. Eet smakelijk!

TIP: Maak het kerstdiner compleet met aardappelpuree, gebakken paddenstoelen, geroosterde bloemkool en verse kruiden.