Citrus Smoked Zalm

Citrus Smoked Zalm
Op Citroen gerookte, gepekelde zalm met eiersalade

Ingrediënten

Voor de zalm (4 personen):
1 zalmzijde zonder vel
250 gr mascarpone
1 padron peper, fijngesneden (met of zonder zaadlijsten)
1 bosje dille, fijngesneden
1 st citroenrasp + sap
25 gr kappertjes, uitgelekt & gehakt
1 eetl BBQ Rub (bijvoorbeeld Braairub No.1 of Big Boy Sunny Salmon)
zeezout
zwarte peper

Voor de pekel:
150 gr zeezout
75 gr bruine suiker
2 eetl BBQ Rub (bijvoorbeeld Braairub No.1 of Big Boy Sunny Salmon)

Citrus:
3 rode grapefruits of sinaasappels
2 st limoen
2 st citroen

Voor de Mopsaus:
1 tl honing
25 ml azijn
10 gr miso pasta
50 ml sojasaus

Aardappel eiersalade (4 personen):
1 komkommer, geschild, in plakjes geschaafd
100 gr bimi, kort af gekookt
100 gr aardappel kriel, gaar af gekookt
1 st venkel, rauw geraspt
3 st eieren, gekookt naar eigen gaarheid
½ bos dille, gehakt
3 eetl kwark
1 eetl kappertjes, gehakt
2 lente-uitjes, fijngesneden
zeezout
peper
Eventueel een theelepel BBQ Rub (bijvoorbeeld Braairub No.1 of Big Boy Sunny Salmon)

Bereiding

Bereidingswijze Pekelen:
1: meng voor de droge pekel het zeezout en bruine suiker.
2: leg de zijde zalm op een grote plank of schaal en strooi de BBQ Rub over de zalm. Strooi daarbovenop de pekel. Laat dit minimaal 2,5 uur pekelen
3: spoel na 2,5 uur de pekel van de zalm zijde en dep de zijde droog met keukenpapier.
4: laat de zijde nog 1 uur drogen op kamertemperatuur.

Bereiding Zalm op Citrus:
1: Meng de roomkaas, padron peper, dille, citroen rasp & sap, kappertjes & BBQ rub door elkaar
2: smeer de vulling over de gehele lengte van de zalm zijde.
3: rol nu vanaf de staart (het smalle gedeelte) de zijde strak op. Bind de zalm vast met slagerstouw
4: snijd de zalm in plakken precies tussen de touwtjes zodat elke plak vast zit met een touwtje en zodoende niet afrolt.
5: snijd de grapefruit, limoen & citroen in plakken (wanneer je niet van grapefruit houdt neem dan sinaasappels)
6: verwarm de bbq indirect op 120 graden en gebruik rookhout naar eigen inzicht en smaak
7: Maak een mop saus van de honing, azijn, miso pasta & sojasaus
8: gebruik om te roken een cederhouten plank of leg de citrus vruchten zo op het grillrooster, leg hierop de zalm
9: rook de zalm tot een kerntemperatuur van 50 graden.
10: eet de zalm met een eier aardappel salade (zie hieronder)

Bereiding aardappelsalade:

1: Meng de kwark met de dille, zout en peper
2: De geraspte venkel mengen we met het citroenrasp & sap dit om verkleuring tegen te gaan.
3: Doe alle overige ingrediënten in een mooie schaal en meng met het kwark mengsel, snijd als laatste de eitjes erover en garneer eventueel nog af met wat dille of andere verse kruiden.