Gesmoorde BBQ lamsschenkel met honing glazuur

Gesmoorde BBQ lamsschenkel met honing glazuur

Zeer uitgebreid en lekker recept voor de Dutch Oven.

Ingrediënten



Het smoren:

  • 3 middelgrote gele uien gesneden
  • 150 gram gesneden tomaten uit blik
  • 40 gram verse koriander alleen de stelen gesneden (blaadjes beware voor garnering)
  • 30 ml citroensap; eventueel meer naar smaak toevoegen
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 4 geschrapte gewassen wortelen en in de lengte gesneden van 5 cm
  • 2 medium koolraap gewassen en geschild gesneden stukjes in 2,5 cm
  • 300 gram kikkererwten, vers gekookt of uit blik uitgelekt
  • Zeezout naar smaak toevoegen

Het glazuur:

  • 85 gram honing
  • 10 ml citroensap
  • 5 gram gedroogde munt
  • 5 gram Harissa (optioneel, Tunesische saus van pepertjes)
  • Serveren met couscous en de gehakte koriander blaadjes

Bereiding


  • 1. Meng de komijn, paprikapoeder, gember, kurkuma, Cayenne, mint, koriander, zout en peper naar smaak toevoegen goed door elkaar.
  • 2. Smeer de racks in met 2 eetlepels van dit mengsel en bewaar de rest voor het smoren.
  • 3. Afdekken en bij voorkeur de hele nacht in de koelkast zetten.
  • 4. Zet de barbecue aan en grill de schenkels goudbruin gedurende een minuut of 4 aan beide zijden.
  • 5. Kort aflaten koelen en dan elke rack met 3 of 4 lussen opbinden

Het smoren:

  • 1. Neem een Dutch oven of een grote zware gietijzeren pan met deksel die op de barbecue kan.
  • 2. Neem de uien, tomaten, koriander, citroensap, knoflook, en overgebleven mengsel en doe dit in de pan.
  • 3. Voeg er 1 liter water aan toe en een snufje zout.
  • 4. Leg de schenkels in de pan erbij naast elkaar en doe deksel erop en zet de pan op het koude gedeelte van de barbecue en doe het barbecuedeksel dicht.
  • 5. Voeg na een uurtje de wortel, koolraap en de kikkererwten toe, deksel weer op de pan.
  • 6. Sluit de barbecue wederom en laat het geheel stoven totdat het schenkels gaar zijn, dit zal ongeveer een half uur tot een uur zijn.
  • 7. Haal de schenkels eruit met een schuimspaan en leg ze op een houten plank.
  • 8. Herhaal dit moet de groentes en doe ze in een vuurvaste schaal en zorg dat de groentes warm blijven.
  • 9. Neem een vuurvaste schaal en giet hier het overgebleven vocht in, totdat het vet boven komt drijven.
  • 10. Proef het vocht en als deze te waterig smaakt opnieuw aan de kook brengen.
  • 11. Naar smaak nog peper en zout en citroensap toevoegen en warm houden

Het glazuur:

  • 1. Bereid de barbecue voor op indirect grillen.
  • 2. Meng in een schaal de honig, citroensap de munt en eventueel de harissa (is optioneel) goed door elkaar.
  • 3. Voeg er nog 45 ml van het vocht voor het smoren aan toe en doe het in een steelpannetje.
  • 4. Op het vuur en aan de kook laten komen, lager zetten en 1 tot 2 minuten laten inkoken moet een stroperige massa worden.
  • 5. Kwast de schenkels in met deze massa en leg ze op de barbecue, regelmatig draaien en kwasten ongeveer een minuut of 5.
  • 6. Het is de bedoeling dat het glazuur gaat bubbelen en hier en daar zwarte vlekken krijgt.
  • 7. Om uit te serveren verwijder het slagerstouw en neem een grote platte schaal en leg hier de couscous op dan de groentes en vervolgens de schenkels als garnering de korianderblaadjes.
  • 8. Gebruik de overgebleven saus van het kwasten samen met wat Harissa. Meng dit en serveer erbij.