•  
  Kies zelf je leverdag
 •  
  Bel (0172) 577 147.
 •  
  Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
 •  
  Chat live met ons.

Gevulde gans met rode kool en aardappelbollen

Gans met een heerlijke vulling!

Gevulde gans met rode kool en aardappelbollen

Bereidingstijd: 245 minuten

Ingredienten

voor 8 personen

1 jonge gans, tussen de 4 en de 4,5 kilo
Zout
Peper

Voor de vulling van de gans

3 uien
2 appels
2 brood van gisteren
1 EL olie
2 eieren
Overvloedig klein gesneden peterselie

Zout

Peper
1 EL gedroogde marjolein

Om te bakken:
1 grote ui
2 wortelen
¼ knolselderij

Het insmeren van de gans

Gezouten water met 1 EL honing

Bereiding

Schil de ui en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de appels in dunne partjes. Snijd de broodjes, het witbrood of het stokbrood van gisteren in grote blokjes snijden.

Bak de uienblokjes met een beetje olie op in een pan. Doe de appel vervolgens ook in de pan en laat dit kort meegaren.
Giet de inhoud van de pan in een kom en laat het afkoelen.

De blokjes brood, zout, peper, marjolein, peterselie en de eieren toevoegen en alles tot een gladde vulling vermengen.

Is de vulling nog te droog, voeg dan een beetje koude melk toe. Verwarm vervolgens de oven voor op 175-180°C.

Dep de gans goed droog met keukenpapier. Doe wat zout aan de binnenkant van de gans. Steek vervolgens de keel dicht met tandenstokers of naai deze dicht met katoendraad.

Doe de vulling in de ganzenbuik. Naai vervolgens de opening dicht met een katoendraad. Wrijf nu ook de buitenkant van de gans in met zout en peper. Bind daarna de vleugels en de poten van de gans vast, zodat ze tijdens het braden niet uitsteken.

Hiermee wordt voorkomen dat de hoog uitstekende puntjes verbranden.  
Steek vervolgens op meerdere plaatsen met een scherpe vork of een tandenstoker in de huid, zodat het vet beter weg kan lopen. Leg de gans in een grote braadpan of braadslede in de oven, met de borst naar beneden, en doe nog 400 ml water in de braadpan of braadslede.

Laat de gans op 175-180°C ongeveer 60 minuten garen in de oven. Overgiet daarbij de gans een aantal keer met de braadsappen en prik daarbij steeds weer met iets scherps in de huid/

Draai vervolgend de gans om en doe een in reepjes gesneden ui, geraspte wortels en selderij ringen om de gans op de bodem van de pan of braadslede.  
Als dat nodig is het water weer bijvullen en de gans nogmaals 60 minuten op dezelfde manier braden. Open tussendoor de ovendeur een aantal keer en room het afgescheiden vet af.

Gooi dit vet niet weg. Dit kan namelijk later, als het gestold is, gebruikt worden om brood of stokbrood te bestrijken als voorgerecht. Controleer nu of de gans ook van binnen goed doorgegaard is.

Om dit te controleren neem je een spies en steek je daarmee meerdere malen in de gans. Vooral bij de buiging van de ganzenpoot.
Komt er geen rode of rosé gekleurde vloeistof uit de gans, dan is de gans ook aan de binnenkant goed doorgegaard.


Meng in een kopje zoutwater wat honing. Haal vervolgens de gevulde gans uit de oven. De braadsappen samen met de groenten vanuit de braadpan in een pot overgieten. Plaats een rooster op de onderste richel van de oven, met daaronder weer de met wat water gevulde braadpan.  


Smeer de gans rondom in met het honing-zoutwater.
Leg de gans op het rooster en laat deze naar eigen inzicht bruin en knapperig worden op ongeveer 200°C voor 30-50 minuten. Smeer daarbij de gans meerdere malen in met het honing-zoutwater. Draai de gans op de helft om en hou deze goed in het oog.
Zet vervolgens de oven op 225°C, of naar eigen inzicht hoger. Bak de gans op deze manier aan iedere kant nog 15-20 minuten knapperig en bruin.

 Laat het braadvocht door een zeef lopen of pureer de groenten met een staafmixer. Zet dit vervolgens kort in de koeling en room het vet nogmaals af.

Verdun de saus met een beetje water, of als er al veel vloeistof is het eventueel een beetje laten inkoken. Kruid het vervolgens goed met een droge rode wijn, zout en peper en met een beetje aangeroerde maïzena aandikken.

Snijd met een scherp mes eerst de ganzenpoten rondom insnijden en eraf trekken. Snij vervolgens de ganzenborst in het midden door en snij de rest van de gevulde gans in porties.

Traditioneel word de gebraden gans geserveerd met de heerlijke vulling met saus, rode kool en aardappelbollen.

 

Tip:

De tijden bij het braden van de gevulde gans in de oven zijn slechts aanwijzingen. Het komt vaak aan op het gewicht of de leeftijd van gevogelte. Bij een te lange garingstijd kan het gebeuren dat het ganzenvlees een beetje droog word.

Bij het vullen van de gans kan, als dat gewenst is, het brood weggelaten worden. Daarvoor in de plaats kan 100 gram voorgegaarde en geschilde kastanjes (zelf bereid of panklaar gekocht) gebruikt worden. Daarbij kunnen de eieren ook weggelaten worden. Deze vulling word vaak bij een Martinsgans gebruikt. 

Rating: , gebaseerd op beoordelingen.