•  
  Kies zelf je leverdag
 •  
  Bel (0172) 577 147.
 •  
  Gratis verzenden in Nederland v.a. € 60,-
 •  
  Chat live met ons.

Grootmoeders Kalkoen

Kalkoen zoals het vroeger werd gemaakt. Heerlijke kalkoen zonder poespas.

Grootmoeders Kalkoen

Bereidingstijd: 255 minuten

Ingredienten

Ingrediënten: (voor 10 personen)

1 Kalkoen van ca. 5000 gram

Sap van 1 citroen

Zout en peper

Olijfolie of gesmolten boter

½ grote uit in parten

3 stengels selderij in stukken

2 Winterpenen in stukken

Bosje peterselie

Paar takjes rozemarijn

Paar takjes tijm

Bereiding

Bereidingswijze

 1. Laat de kalkoen zeer geleidelijk ontdooien voor het beste resultaat. Bij voorkeur in een afgesloten pan in de koelkast. Haal de kalkoen 2-3 uur vóór de bereiding uit de koelkast e laat op temperatuur komen.
 2. Spoel de kalkoen van binnen en buiten met water. Verwijder eventueel de laatste veren. Dep de kalkoen vervolgens goed droog.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
 4. Smeer de kalkoen aan de binnenkant in met het citroensap en bestrooi met een theelepeltje zout. Doe vervolgens de wortel, ui, selderij en wat takjes peterselie in de kalkoen. Bedek het gat met wat aluminiumfolie zodat de vulling er niet uit kan. Bind de kalkoen vervolgens op met slagerstouw.
 5. Wrijf de kalkoen in met de olijfolie (of gesmolten boter) Bestrooi met wat verse peper en zout.
 6. Plaats de kalkoen met de borst naar beneden in een voor de oven geschikte braadpan of op het rooster met lekbak eronder. Stop wat takjes tijm, rozemarijn en het de laatste peterselie tussen de poten.
 7. Gaar de kalkoen gedurende ongeveer 2,5 uur. Reken op ongeveer 30 minuten per kilo. Begin op 200 graden gedurende 20 minuten, daarna 2 uur op 160 graden Celsius. Gaar af op 100 graden Celsius tot een kerntemperatuur van circa 75 graden in de dij en 72 graden in de borst. Wil je de borst ook mooi bruin, draai de kalkoen vlak voor deze de gewenste temperatuur heeft om en grill 4-5 minuten op 250 graden Celsius.
 8. Haal de kalkoen uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
 9. Gebruik de sappen van de kalkoen om een lekker jus te maken. Schraap de pan of lekbak schoon en plaats alles in een pannetje. Zet op hoog vuur. Maak wat maizena aan met water en schenk dit er rustig bij, blijf roeren.
 10. Breng de jus op smaak met peper en zout.

Rating: , gebaseerd op beoordelingen.