Sukadelappen stoofpotje
Lekker low en slow met sukadelappen. Een smaakvol basisrecept voor een stoofpotje.

Bereidingstijd: 250 minuten
Ingredienten
Ingrediënten: (voor 4 personen)
1000 gram Angus Sukadelappen
45 ml olijfolie
3 kleine sjalotjes of een middelgrote ui, gesneden
2 stengels bleekselderi,j gesneden
2 wortelen, dik gesneden
2 teentjes knoflook, geplet
250 ml rode wijn
500 ml runderbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
4 of 5 verse takjes tijm
1 laurierblaadje
5 gram mosterd
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
Bereiding
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160°
- De sukadelappen kruiden met zout en de peper aan beide zijden. De zwarte peper mag rijkelijk worden gebruikt.
- Neem een grote koekenpan met dikke bodem en verwarm hierin een eetlepel olie.
- Bak de sukadelappen op half hoog vuur aan beide zijden bruin.
- Leg de sukadelappen in een braadslede.
- Gebruik dezelfde koekenpan als daarnet en voeg de overgebleven olie toe en bak hierin de sjalotjes, bleekselderij en de wortelen goudbruin in ongeveer 6 tot 8 minuten.
- Voeg de knoflook toe bak het circa een minuut en hevel het geheel over naar de braadslede.
- Blus de koekenpan af met de rode wijn, lichtelijk aan de kook brengen en constant blijven roeren. Dan in zijn geheel overgieten in de braadslede.
- Roer de bouillon en de tomatenpuree door elkaar en doe ze in een koekenpan.
- Haal de blaadjes tijm van de takjes en verspreid ze in de pan, voeg het larierblaadje en de mosterd toe, goed blijven roeren totdat het mengsel goed is gemengd.
- Breng het vervolgens aan de kook en direct daarna van het vuur halen. Roer door de rest heen.
- Dek de braadslede af met een deksel en bak het geheel tussen 3 en 3½ uur totdat het vlees lekker mals is.
- Haal het vet tussendoor weg wat aan de oppervlakte drijft tijdens het bereiden.
- Haal het vlees uit de oven en leg het op een bord.
- Houd een zeef boven een braadpan, zeef de groente hier door, druk nog even extra op de groente om alles optimaal te gebruiken. Nog peper en zout naar smaak toevoegen.
- Laat het geheel nog zo’n 3 tot 5 minuten sudderen, moet indikken en gaan glanzen.
- Voeg de sukadelappen toe en warm gedurende 3 tot 4 minuten op.
- Regelmatig de saus over het vlees heen scheppen.
- Serveren met groene groentes en aardappelpuree.