Kalfswangen in rode wijn gekookt met puree en La Serena kaas

Kalfswangen in rode wijn gekookt met puree en La Serena kaas

Dompel jezelf onder in luxe met ons recept voor kalfswangen in rode wijn, geserveerd met romige puree en La Serena kaas. Ervaar de perfecte combinatie van mals kalfsvlees, doordrenkt met een zijdezachte rode wijnsaus, en de rijke smaak van La Serena kaas. Met eenvoudige stappen bereid je dit culinaire meesterwerk, waarbij smaken samenkomen voor een onvergetelijke eetervaring.

Ingrediënten


  • 2 kilo kalfswangen
  • 4 knoflookteentjes
  • 5 kopjes rode wijn
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 stronk prei, schoongemaakt, gewassen en grof gesneden
  • 1 middelgrote wortel geraspt schoongemaakt en grof gesneden
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 takjes verse kervel
  • 3 theelepels suiker
  • 3 kaneelstokjes
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 3 kopjes runderbouillon

Puree:

  • Zeezout
  • 1 pond roodbruine aardappelen geschild en in stukken
  • 125 ml slagroom
  • 3 ons La Serena kaas (of een zachte schapenkaas)
  • 60 ml extra vierge olijfolie

Bereiding


  • 1. Plet de knoflookteentjes door middel van ze op snijplank plat te drukken met keukenmes.
  • 2. Neem een flinke schaal en meng de kalfswangen met de wijn, knoflook, ui, prei, wortel, rozemarijn, tijm, suiker en de kaneel.
  • 3. Dek de marinade af en laat het een nacht in de ijskast staan.
  • 4. Verwarm de oven voor op 200º.
  • 5. Haal de kalfswangen uit de marinade en dep deze droog met keukenrol en leg ze even aan de kant.
  • 6. Zeef de marinade in een klein steelpannetje en laat de overgebleven groente verder uitlekken en zet ze even aan de kant.
  • 7. Voeg de suiker toe aan de marinade in het steelpannetje en laat deze op midden hoog vuur tot de helft inkoken.
  • 8. Het schuim afschuimen van het oppervlak en wegzetten.
  • 9. Verspreid de overgebleven groentes in een laagje op de bodem van de braadslee.
  • 10. Bak de groenten in een ovenschaal in de oven totdat ze bruin en gekarameliseerd zijn (15-20 minuten).
  • 11. In de tussentijd: verwarm de olijfolie op half hoog vuur in een grote braadpan.
  • 12. Kruid de kalfswangen met peper en zout en bak ze ongeveer 2 minuten per kant.
  • 13. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord bedekt met keukenrol en laat ze rusten.
  • 14. Als de groentes zijn gekarameliseerd, verlaag de temperatuur van de oven naar 150º.
  • 15. Leg de kalfswangen bovenop de groentes, zonder deze te overlappen en schenk het overgebleven restje van de marinade er over heen.
  • 16. Voeg voldoende bouillon toe, ongeveer 3 kopjes.
  • 17. Neem aluminium folie en druk deze naar beneden in de pan totdat hij de wangen en de groentes raakt.
  • 18. In de oven bakken totdat het vlees mals en zacht en makkelijk uit elkaar valt. Hou rekening met ongeveer 3-4 uur.
  • 19. Haal de pan uit de oven, gebruik een schuimspaan om de kalfswangen voorzichtig in een voorverwarmde schaal te leggen en hou dit warm.
  • 20. De overgebleven saus door een fijne zeef uit laten lekken in een schaal.
  • 21. Laat de saus 5 minuten rusten zodat het vet boven komt drijven, zodra dit gebeurd het vet eraf scheppen met een pollepel.

Puree:

  • 1. Breng een flinke pan met zout aan de kook, en doe de aardappelen erin, laten koken totdat ze gaar zijn.
  • 2. Giet de aardappelen af en laten uitlekken, met een stamper of mixer de aardappelen mixen tot een gladde puree.
  • 3. In een steelpannetje de slagroom  verhitten totdat het bijna begint te koken.
  • 4. Schenk de hete slagroom over de puree en meng met een houten pollepel tot het een mooie, gladde puree is.
  • 5. Doe de kaas erbij en blijven roeren totdat alles goed door elkaar gemengd is.
  • 6. Druppel de olijfolie erdoor terwijl je aan het mengen bent, goed mengen.
  • 7. Zet de puree even terzijde en hou dit warm.

Serveertip:

  • Schep in het midden van bord een grote lepel puree, leg daar 3 kalfswangen bovenop en doe wat saus over de wangen. Op smaak brengen met zout en als laatste een takje kervel.