Hertenhaas met gin en jeneverbessen

Hertenhaas met gin en jeneverbessen
Malse hertenbiefstuk of hertenhaas met gin en jeneverbessen

Ingrediënten

1 pak hertenhaas van 1000 gram of 4 hertenbiefstukjes

40 gram reuzel

Granaatappelzaadjes en zwarte peperkorrels eventueel als garnering

Zeezout naar smaak toevoegen

 

Ingrediënten voor de saus:

125 ml crème fraîche

60 ml wildfond (of rundfond)

10 gram verse gehakte rozemarijn

5 gram gemalen jeneverbes

1 sjalot zeer fijngesneden

1 flinke scheut gin

Bereiding

  1. Verwijder het vlies van de haasjes. Naar smaak bestrooien met het zout. Laat vervolgens het vlees een half uur op kamertemperatuur komen.
  2. Neem een braadpan voeg de reuzel toe en schroei op halfhoog vuur de hertenbiefstuk aan alle zijden dicht  (baktijd per zijde plus minus 3 tot 4 minuten)
  3. Ietsjes in laten koken
  4. Plaats hierna het vlees op een houten snijplank en laat het vlees rusten
  5. Voeg vervolgens de sjalot toe in de pan braad het gedurende een minuut of 2 constant roeren met een houten pollepel
  6. Haal de pan even van het vuur en voeg de gin toe vervolgens pan terugzetten op het fornuis en dan op hoog vuur (je mag de gin indien gewenst aansteken)
  7. Beetje in laten koken en voeg de jeneverbessen, rozemarijn en de wildfond van het rund of het hert toe
  8. Plus minus een minuut of 5 laten inkoken op hoog vuur
  9. Daarna het vuur uitzetten saus gedurende 2 minuten laten rustenn en vervolgens de crème fraîche er met een garde goed doorheen roeren
  10. Indien gewenst kun je de saus zeven maar is niet echt noodzakelijk
  11. Snij het vlees in medaillon stukken

 

Serveer de medaillons op een voorverwarmd bord beetje saus uitsmeren op de bodem en de medaillons erop leggen en wat saus erover heen gieten. Garneren met granaatappelzaadjes en zwarte peperkorrels. Lekker met eigengemaakte puree.