Iberico Cabecero met verse kruiden en geroosterde knoflook

Iberico Cabecero met verse kruiden en geroosterde knoflook
Traditioneel recept met een Iberico varkensnek. Zeer veel smaak en een ware smaakexplosie.

Ingrediënten

Ingrediënten (4-6 personen)

1200 gram Iberico varkensnek (Cabecero)

10 peperkorrels

1 Geroosterde knoflook

1 theelepel grof zout

3 teentjes knoflook

2 eetlepels gehakte peterselie

Takjes verse tijm

2 theelepels olijfolie

2 eetlepels olijfolie of reuzel

½ kopje sherry of witte wijn

¾ kop water

2 tomaten, in vieren

1 ui, in vieren

4 wortelen, gehalveerd

1 kop knoflook, houtskool geroosterd (zie hieronder)

1 laurierblad

Zout en peper

Bereiding

Bereidingswijze:

1)  Doe de kruidnagel en peperkorrels in een vijzel en plet deze goed.

2)  Voeg het zout, de knoflook, peterselie en een paar blaadjes tijm toe. Meng met 2 theelepels olijfolie en maak er een mooie pasta van.

3)  Snij met een scherp mes sneden in het braadstuk. Smeer het vervolgens in met de pasta en zorg dat de pasta ook goed tussen de sneden komt.

4)  Bind het braadstuk eventueel op met behulp van slagerstouw.

5)  Verhit de olie of reuzel in een grote braadpan. Braad het stuk vlees aan alle kanten mooi bruin.

6)  Voeg de ui, wortel, tomaat, en geroosterde knoflook (zie beschrijving onderaan dit recept) toe. Voeg daarna de laurier, een takje tijm, Sherry en water toe. Kook het vlees heel langzaam in ongeveer 1 ½ uur, tot deze boterzacht is.

7)  Haal het vlees uit de pan en leg op een snijplank en snijd het vlees in mooie, dikke plakken.

8)  Zeef het bakvocht en kook dit iets in en schep over het vlees.

 

Geroosterde knoflook.

Om een hele knoflook te roosteren: Prik de knoflook op een (lange) voor of vleesspies. Hoe deze vervolgens boven een vuurtje of boven de gasvlam. Draai de knoflook goed rond tot de buitenkant enigszins verkoold is. Schil de knoflookteentjes, spoel onder stromend water af en gebruik voor de stoofpot.