Iberico Rack met Venkel

Iberico Rack met Venkel
Lekker fris recept met venkel en het zeer malse Spaanse Ibericovlees

Ingrediënten

Ingrediënten: (voor 4 personen)

1 kg Iberico rack of pork


2 venkel bollen het groen bewaren en de zaadjes ook
80 ml natuurlijke appelsap
150 gram pitloze pruimen
15  gram geroosterde venkel
30 ml extra virgin olijfolie
30 gram ongezouten boter
Sap van een citroen
2 citroenen in dunne schijven gesneden
Azijn
Zeezout naar smaak toevoegen
Vers gemalen zwarte peper naar smaak toevoegen

Bereiding

Bereidingswijze:

Neem een vlijmscherp mes en maak inkepingen in de huid van het rack  van circa 5 millimeter zorg er wel voor dat je niet in het vlees snijd
In de tussentijd de pruimen met de natuurlijke appelsap in een steelpan verhitten op middelhoog vuur totdat de pruimen openspringen zo’n 10 minuten
Zet een middelgrote pan en vul deze met water en zout naar smaak toevoegen en een klein beetje van het citroensap zodra het water kookt de venkel toevoegen en gaar koken daarna afgieten
Vervolgens de venkel in de lengte snijden in partjes van ongeveer 1 cm
Neem een flinke koekenpan en voeg een beetje olijfolie toe en bak de venkel goud bruin om en om
Neem een vuurvaste platte schaal en leg hier om en om de venkel en een laag citroenschijven als laatste het pruimen goedje en sprenkel er olijfolie over heen naar smaak nog zeezout en versgemalen zwarte peper toevoegen en bovenop het overgebleven groen van de venkel
Dit gerecht moet de laatste 40 minuten naast de rack of pork mee garen in de oven
Verwarm de oven voor op 220°
Meng het zout en de venkelzaden door elkaar en stop deze in de inkepingen onder de huid
Besprenkelen met azijn  en wat olijfolie aan de bovenkant sprenkelen
Plaats het rack of pork in een ovenvaste schaal met de botjes omhoog in de oven
20 minuten bakken daarna de temperatuur terug  brengen naar 140°
Dan nog een minuut of 40 verder garen totdat je een kerntemperatuur bereikt van 65°
Vergeet niet het bijgerecht mee te garen de laatste 40 minuten! Kun je gewoon naast de rack of pork zetten
Haal de rack of pork uit de oven en lichtjes bedekken  met aluminiumfolie en zo’n 20 tot 30 minuten laten rusten
Serveren met de venkel pruimen uit de oven