Speenvarken uit de oven met crackling

Speenvarken uit de oven met crackling
Heel speenvarken met een heerlijke, krokante korst.

Ingrediënten

Bereiding

1. Crackling: (Optioneel) Kerf de huid van het speenvarken in. Let op: niet helemaal door de huid heen snijden. Doe wat grofzout in de kerven. Laat dit vervolgens een nacht rusten in de koeling.

2. Veeg daarna zoveel mogelijk het grofzout van het speenvarken af en dep het droog met keukenpapier. Smeer dan het zwoerd licht in met olijfolie. De olijfolie zorgt ervoor dat er geen vocht bij komt. Vul daarna de kerven met zoutvlokken.

3. Braad het varken vervolgens 25 minuten op 250 °C in de oven. Je hebt nu een heerlijke crackling.

4. Doe een balletje van aluminiumfolie in de bek van het varken en in de oogkassen. Laat het varken daarna rusten in de pan totdat het varken op kamertemperatuur is.

5. Verwarm de olie in een pan en kook de wortels, uien en selderij 6 minuten op een middel-hoog vuur. Voeg het zout en de tijm toe en kook nog 4 minuten door totdat de groenten een beetje doorzichtig zijn.

6. Vul de buikholte van het varken met de groenten. Gebruik een grote naald en slagerstouw om de holte weer dicht te naaien, zodat de vulling er niet uitvalt. Bind de achterpoten samen en plaats deze onder het varken.

7. Verwarm de oven voor op 150 °C en doe het varken in de braadpan. Smeer het varken helemaal in met olijfolie en doe wat aluminiumfolie om de oren zodat deze niet verbranden. Kruid een beetje met zout en peper als je dat wilt.

8. Plaats het varken in de oven voor ongeveer 50 minuten per kilo. Smeer het varken iedere 30 tot 45 minuten in met olijfolie of de BBQ Sauce. Meet voor je het varken uit de oven haalt de interne temperatuur. De temperatuur van een goed gebraden speenvarken is 70 °C.

9. Haal het varken uit de oven en laat deze in ieder geval 20 minuten afkoelen voor je het serveert.