Warm gerookte en glazed eendenborst met Herfstsalade

Warm gerookte en glazed eendenborst met Herfstsalade
Een feestelijk gerecht

Ingrediënten

voor 4 personen:

2 st eendenborstfilet
1 sinaasappel
6 takjes tijm (geritst)
zeezout
zwarte peper

Voor de sinaasappel bourbon glaze:

30 ml Jack Daniels
50 gr roomboter
20 gr geleisuiker
2 takjes tijm
1 sinaasappel, geraspt en uitgeperst

Voor de salade:

1 klein trosje blauwe druiven
1 st witlof
200 gr spruitjes
1 st aubergine
1 el amandelen
Sla Melange

Bereiding

1: Haal de eendenborst uit de verpakking en snijd de vetkap in beide richtingen in zodat er een ruitje ontstaat. Snijd niet in het vlees! Verwijder eventuele zilveren vliesjes.

2: Snijd de sinaasappel in gelijke plakken van ca. 1/2 centimeter en rits de tijm. Leg op een bord 2 x 2 schijven sinaasappel met daarop; zeezout, peper en tijm. Leg hierop de eendenborst filet. Leg er nu weer tijm, zout, peper en twee schijven sinaasappel op. Plaats er een bord op en daarop iets zwaars bijvoorbeeld een pak melk. (we zetten het onder druk zodat de smaken van de tijm en sinaasappel erin kunnen trekken.

3: Voor de glaze: Rasp een sinaasappel en bewaar de rasp. Pers de sinaasappel vervolgens uit. Smelt in een pannetje de roomboter en doe hierin de tijm, sinaasappelschil en sinaasappelsap. Laat het rustig 5 minuten warm worden. Voeg als laatste de Jack Daniels toe, Meng met een garde de gelei suiker erdoorheen. Laat het rustig inkoken tot gewenste dikheid.

4: Wanneer de eendenborst filet ongeveer 1,5 uur onder druk heeft gestaan gaan we de borsten warm roken. Hiervoor vul je een rook oventje met 2 eetlepels rookmot. Daarop het lekplateau en daarop het rooster. Leg nu de eendenborst filet erop met de vetkap omlaag. Sluit het rookoventje af. Zet het vuur laag aan en laat dit rustig 15 minuten roken.Dit kan uiteraard ook op de BBQ door middel van indirect garen op lage temperatuur en blokjes rookhout. Wanneer je geen mogelijkheden hebt om te roken, kan deze stap worden overgeslagen.

5: Verhit ondertussen een koekenpan op het vuur en zorg dat deze goed warm wordt. Wanneer de eendenborst gerookt is gaan we hem direct aanbakken. Bak de borst eerst met de vetkap naar beneden goudbruin. Draai de borst dan om en gaar hem naar gewenste gaarheid. Laat de borst op het rooster van de rookoven rusten met eventueel een stukje aluminium folie eroverheen.

6: Kook de spruitjes half gaar in water en spoel ze direct koud. Halveer ze en bak ze in de koekenpan goudbruin.

7: Prik met een vork of cocktail prikker gaatjes in de aubergine. Bestrooi met zeezout, peper en olijfolie. Pak de aubergine in in aluminium folie en pof de aubergine op 180 C° 40 minuten in de oven. Laat de aubergine iets afkoelen en snijd dan de aubergine in de lengte in vier stukken en rooster deze nog kort aan in een droge pan.

8: Halveer de witlof, gebruik de afgevallen blaadjes in de salade en rooster de twee stronkjes kort aan op hoog vuur in de koekenpan.

9: Snijdt de druiven in vieren.

10: Meng de gewassen sla met de witlof, spruitjes, amandelen en druiven. Verdeel dit over de borden. Maak de salade af met de gepofte aubergine, gerookte eendenborst en sinaasappelglaze