Chateaubriand met Portobello Paddenstoelen en Madeira wijnjus

Chateaubriand met Portobello Paddenstoelen en Madeira wijnjus
Voor dit recept moet u een grote gietijzer of stalen braadpan of koekepan - zonder een houten of plastic handvat dat in de oven kan. Als u deze niet hebt, gebruik dan een middelgrote, licht geoliede braadslee. Verwarm de oven tot 220 graden.

Ingrediënten

1 chateaubriand (500g tot 750g)

2 grote portobello paddestoelen, in plakken gesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

4 eetlepels olijfolie

Klont roomboter

1 eetlepel cognac

125 ml Madeira wijn, of rode wijn

zout en vers gemalen zwarte peper    

Bereiding

1.     Laat de Chateaubriand op temperatuur komen en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

2.     Zet de pan die u gebruikt op het fornuis op een medium / hoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Laat het verhitten tot het net begint te roken.

3.     Doe het rundvlees in de pan en bak snel aan de ene kant, en dan de andere. Dit zal slechts een minuut of twee duren om  een krokant korstje te bereiken.      

4.     Zet de pan direct in de oven op het rooster, 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe rood het u bevalt.      •Wanneer de Chateaubriand klaar is, plaats op een warm bord en bedek losjes met een stukje aluminiumfolie. Laat ca. 15 minuten rusten

5.     Voeg ongeveer 2 eetlepels olie toe aan het vet in de vleespan. Als het warm is, voeg een klontje boter toe.  

6.     Doe de knoflook in de pan roer door het hete vet. Voeg dan de gesneden champignons en zout en peper naar smaak toe.

7.     Bak de champignons ongeveer 2 minuten. Voeg een beetje meer olie toe als de pan te droog wordt.  

8.     Draai het vuur tot maximaal en voeg de cognac toe. Kantel de pan naar de open vlam om het te laten flamberen  

9.     Zodra de cognac bijna is verdampt, draai het vuur laag en voeg de Madeira wijn toe. Laat het zachtjes sudderen en indikken, ongeveer een minuut. Snijd het vlees in dikke plakken en schik op een warm bord. Stapel de paddestoelen boven en druppel de Madeira jus over.