Gevulde Iberico varkenshaas

Gevulde Iberico varkenshaas
met bacon en speculaas en paddestoelenrisotto

Ingrediënten

voor 4 personen:

2-3 stuks varkenshaas in dit recept gebruiken wij iberico varkenshaasjes
1 granny smith
2 st zoete uien
3 el gemengde noten
300 gram bacon strips
1 plak dikke brokken speculaas
Zeezout
Zwarte peper

Voor de Risotto:

1 kleine ui
2 tn knoflook
200 gr Gemengde paddestoelen
300 gr Risotto rijst
Zeezout
Zwarte peper
60 gr Creme fraiche
15 gr Parmezaan, geraspt

Bereiding

1: Snijd de granny smith en zoete ui in kleine stukjes. Hak de gemengde noten. Verkruimel de speculaas.

2: Verhit in een koekenpan 1 eetlepel zonnebloemolie en bak de zoete uien en appel goudbruin. Laat het afkoelen en meng het dan met de noten.

3: Snijd de varkenshaas in de lengte tot de helft in en klap hem open zodat er een platte lap ontstaat. (zie foto)

4: Leg 3 bacon plakjes in de verticaal naast elkaar met daartussen dezelfde breedte als een plak bacon. (zie foto) Klap nu het middelste plakje een stukje terug en leg er horizontaal een plakje op. (zie foto) Klap nu het middelste plakje weer terug. Nu klap je de buitenste twee plakjes omhoog, leg je er weer een plakje bacon op, en klap je de buitenste plakjes weer terug (zie foto). Dit doe je totdat je een soort matje hebt gevlochten van de bacon. Strooi hierover de verkruimelde speculaas.

5: Schep nu de appelvulling in de lengte op de varkenshaas en rol deze dicht. Leg de varkenshaas in de lengte op de bacon. (zie foto)

6: Rol de bacon nu dicht. (Zie foto)

7: Bak de varkenshaas in een koekenpan rondom goudbruin en gaar hem na in de oven 180 C° 10-15 minuten. Gewenste temperatuur voor varkensvlees is tussen de 60-65°C

8: Laat de varkenshaas daarna rusten voordat je hem gaat snijden.

9: Snijd voor de risotto de ui, paddestoelen & knoflook. Verhit in een pan 2 el zonnebloemolie en zet hierin de uien en knoflook aan. Bak de paddestoelen apart op hoog vuur en houd apart. Wanneer er vocht van de paddestoelen afkomt bak dan net zolang totdat de paddestoelen al hun eigen vocht weer hebben opgenomen! Dit geeft namelijk een heerlijke smaak. Voeg de rijst toe aan de uien en knoflook en bak kort mee, blus af met water (zoals op de verpakking aangegeven staat) Kook de risotto gaar en als al het water is opgenomen brengen we hem op smaak met crème fraiche en parmezaan.

10: Doe in een diep bord de risotto en daarop de gebakken paddestoelen en de gesneden varkenshaas. Garneer af met wat peterselie en olijfolie.

11: Eet smakelijk!