
Hele ossenhaas met Portsaus

Een heerlijk zoet gerecht met een hele ossenhaas. Om eens goed uit te pakken in het weekend of tijdens een mooie Feestdag.
Ingrediënten
Voor circa 4-5 personen
1 hele ossenhaas van circa 1200-1400 gram, zonder zilvervlies
2 theelepels grof zeezout
60 gram ongezouten boter
4 sjalotjes, gesnipperd
3 eetlepels cognac
1 takje rozemarijn
1 theelepel verse, zwarte peper
250 ml Port
250 ml Runderbouillon
Bereiding
1) Doe de ossenhaas in een (oven)schaal en strooi het grove zeezout eroverheen. Dek de schaal af en laat de ossenhaas gedurende 24 tot 36 uur afgedekt in de koeling staan. Zet de ossenhaas zo hoog mogelijk in de koelkast.
2) Haal de ossenhaas 1 uur vóór de bereiding uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
3) Laat ondertussen 30 gram boter smelten op middelmatig vuur. Doe de sjalotjes erbij en glaceer deze gedurende 3 minuten.
4) Voeg de cognac, rozemarijn en de zwarte peper toe en breng al roerend aan de kook.
5) Voeg de Port toe en laat ongeveer een minuutje zachtjes doorkoken. Voeg de runderbouillon toe en kook het geheel 20 minuten zachtjes door.
6) Giet de saus vervolgens af. U kunt de saus ook pureren.
7) Wrijf de ossenhaas in met olijfolie en nog wat verse peper. Zet de ossenhaas in de oven tot de kern van het vlees circa 54 °C is. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Haal de ossenhaas uit de oven en laat deze onder wat aluminiumfolie nog 10-15 minuten nagaren.
8) Breng de saus weer aan de kook en voeg de resterende 30 gram boter toe. Breng op smaak met peper en zout.
9) Serveer de ossenhaas in plakken van ongeveer 2 centimer dik en giet de saus erover.
U kunt dit gerecht serveren met gebakken aardappelen of aardappelpuree en groenten naar keuze.