Iberico Presa met amandelpuree en artisjokken

Iberico Presa met amandelpuree en artisjokken

Geniet van de Spaanse smaakervaring met ons recept voor Iberico Presa, geserveerd met amandelpuree en artisjokken. Ervaar de perfecte combinatie van mals Iberico-vlees, zijdezachte puree en verfijnde artisjokken. Met enkele eenvoudige stappen breng je de smaken van Spanje naar je eigen tafel. Een verrukkelijke traktatie voor de smaakpapillen.

Ingrediënten



Sherry saus:

  • 80 gram sjalotjes in blokjes gesneden
  • 80 gram suiker
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 100 ml kip bouillon
  • 150 ml droge sherry
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper

Amandelpuree:

  • 150 ml melk
  • 500 gram bloemige aardappels
  • 10 gram boter
  • 40 gram gemalen amandelen
  • Zeezout

Artisjokken:

  • 60 ml citroensap
  • 6 kleine artisjokken Cimaroli
  • 500 ml olie om te frituren

Bereiding


Bereidingswijze sherry saus:

  • 1. De suiker in een pan lichtbruin laten karamelliseren.
  • 2. Met de azijn afblussen.
  • 3. De bouillon, sherry en de sjalotjes toevoegen.
  • 4. Op middel hoog vuur in laten koken totdat het mengsel licht stroperig word.
  • 5. In een fijne zeef zeven, en naar smaak peper en zout toevoegen.

Bereidingswijze amandel puree:

  • 1. Hou een eetlepel van de amandelen opzij.
  • 2. Bak de overige in een koekenpan zonder vet goudbruin.
  • 3. Voeg de melk toe en kort laten koken.
  • 4. Neem de pan van het vuur en 20 minuten laten intrekken.
  • 5. Neem een pan en de amandelmelk door een fijne zeef gieten, de amandelen goed met een sauslepel uitdrukken.
  • 6. De aardappels schillen en in grote stukken snijden, koken in zout water totdat ze gaar zijn. (20-25 minuten)
  • 7. De aardappels afgieten en even tot rust laten komen.
  • 8. De amandelmelk en de boter even aan de kook brengen en kort laten koken.
  • 9. De aardappels en de amandelmelk met een stamper fijn stampen tot een gladde puree.
  • 10. Naar smaak zout toevoegen.

Bereidingswijze Artisjokken:

  • 1. De stelen van de artisjokken tot 5 cm afsnijden en schillen.
  • 2. Neem 500 ml water en voeg hier het citroensap aan toe, even doorroeren moet goed  gemend zijn.
  • 3. De buitenste harde bladeren verwijderen en  snij bovenste gedeelte ongeveer ⅓ van de artisjok weg.
  • 4. De artisjokken in de lengte halveren en 20 minuten in het water leggen.
  • 5. Daarna goed uit laten lekken en tussen twee theedoeken goed droog deppen.
  • 6. Neem een hoge pan met dikke bodem en doe hier de olie in en verhitten tot 170°. (Kan ook in een friteuse met verse olie)
  • 7. De artisjokken in delen 3 tot 4 minuten bakken totdat ze goudbruin zijn.
  • 8. Met een schuimspaan de artisjokken eruit halen en laten uitdruppen op keukenpapier.

Bereidingswijze Iberico Presa:

  • 1. Verwarm de oven voor op 120°.
  • 2. Vlees naar smaak zout en peperen.
  • 3. Boter in de pan en het vlees aanbakken op middel hoog vuur. Circa 4 tot 5 minuten.
  • 4. Rondom bakken en constant de boter over het vlees gieten.
  • 5. Laat het vlees zo’n 25 tot 30 minuten garen on de oven.
  • 6. Daarna aluminiumfolie over het vlees heen en nog 10 minuten in de oven laten rusten.
  • 7. Vlees in plakken snijden.

Serveertips:

  • 1. Het vlees op een bord presenteren met de puree en de artisjokken.
  • 2. Een eetlepel sherry saus over het vlees gieten.
  • 3. De overige amandelen op de puree strooien.