Ossenhaas met gorgonzola

Ossenhaas met gorgonzola

Een mooie combinatie voor een verrassend etentje. Mals rundvlees met een pittig kaassausje.

Ingrediënten

Ingrediënten: (voor 4 personen)


1 hele ossenhaas ongeveer 1,2 kg
100 gram roomboter
500 gr kleine aardappeltjes in schil
350 gr gemengde paddestoelen naar eigen smaak
400 gram regenboogwortels of bospeen
1 takje salie voor de garnering of andere verse kruiden
Voor de saus:
250 gram slagroom
100 gram gorgonzola

Bereiding

1: Haal de ossenhaas uit de verpakking en laat deze afgedekt een uur op temperatuur komen. Verwijder de vliezen van de ossenhaas met een vlijmscherp mes. En snijdt eventueel het kopstuk (de chateau briand) los van het lange gedeelte van de ossenhaas. Smelt de roomboter in een koekenpan en braad hierin de ossenhaas goudbruin aan op medium/hoog vuur. Breng hem op smaak met zeezout en zwarte peper en leg de ossenhaas in een ovenschaal. Gaar de ossenhaas in een voorwarmde oven op 200 graden naar eigen smaak. Voor medium-rare een kerntemperatuur van 48-52 graden Celsius.

2: Blus het braadvocht van de gebakken ossenhaas af met de slagroom en meng met een garde totdat er een roomsaus ontstaat. Voeg de gorgonzola toe en laat rustig de kaas helemaal smelten in de saus.

3: Snijd de aardappeltjes in gewenste vorm en kook deze beetgaar af. Bak de aardappeltjes daarna goudbruin in een koekenpan.

4: Maak de paddestoelen schoon en snijdt in gewenste vorm. Snij de bospeen in de lengte doormidden. Bak beide goudbruin in een koekenpan.

5: wanneer de ossenhaas zijn gaarheid in de oven heeft bereid laat hem nog afgedekt met aluminiumfolie 5-10 minuten rusten.

6: Maak de borden op met de geroosterde aardappeltjes & gemengde paddestoelen. Trancheer het vlees en leg het erbovenop.

7: maak het gerecht af met de gorgonzola saus en eventueel een takje salie of ander vers kruid.