Speenvarken uit de oven op z’n Amerikaans

Speenvarken uit de oven op z’n Amerikaans
Bourgondisch genieten van een smakelijk speenvarken

Ingrediënten

Ingrediënten (voor circa 10 personen)

 

3 Limoenen, gehalveerd
1 Speenvarken
18 gepelde Knoflookteentjes
2 Eetlepels Oregano
60 gram Kappertjes
2 eetlepels olijfolie
1 theelepe zout
1 theelepel verse, zwarte peper
1 theelepel currypoeder
1 kleine appel
waterkers en kumquats voor de garnering

Bereiding

Bereidingswijze:

1)      Wrijf het speenvarken in met de limoenen en het sap hiervan.

2)      Kerf de rug en de flank van het varken voorzichtig in met een scherp mes. Ongeveer 0,5 tot 1 centimeter diep, behalve in de kop. Snij 5 teentje knoflook in kleine stukjes en doe deze in de inkepingen.

3)      Snij de overige knoflookteentjes zeer fijn en meng dit met de rest van de ingrediënten in en kom. Wrijf de helft van dit mengels in de inkepingen en de andere helft over het vel van het speenvarken.

4)      Plaats het varken gedurende 24 uur, afgedekt, in de koeling.

5)      Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius

6)      Zet het varken gedurende 30 minuten in een grote ovenschaal in de oven en verlaag de temperatuur na 30 minuten tot 175 graden Celsius. Laat het varken gedurende 4,5 uur doorgaren. Controleer de temperatuur in de bil van het varken. Deze moet minimaal 68 graden Celsius zijn of er moeten heldere sappen uitlopen wanneer er in geprikt wordt.

7)      Leg het varken op een grote schaal en doe de kleine appel in de mond. Garneer met de waterkers en kumquats.