Tri-tip Taco's met herfst salsa
> één uur
6 personen
Moeilijk
BBQ
De Herfst Challenge 2023 recept van NOSKOS
Ingrediënten
Voor de Tri-Tip:
Voor de herfst salsa:
- 3/4de blik tomatenblokjes
- 1 kleine flespompoen
- 1/2 Fuji appel, geschild (klokhuis verwijderd), in blokjes
- 3 tenen knoflook, grof gehakt
- 1½ theelepel komijnzaadpoeder
- 1 theelepel fijn zeezout
- Sap van 1 limoen
- 1 theelepel ahornsiroop
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 2 eetlepels jalapeñopepers, uit een potje, fijngehakt
Om te serveren:
- 2 pakjes tortilla’s (maistortilla’s als je ze kunt vinden)
- Witte kaas of feta (optioneel)
- Ingemaakte rode ui (optioneel)
- Gesnipperde witte ui (optioneel)
- Zure room (optioneel)
- Korianderblad (optioneel)
Extra benodigdheden:
- 1 blokje eiken rookhout
- Blender, keukenmachine, staafmixer of vijzel
- Kernthermometer met voeler aan een draadje (zoals de HerQ’s of de Thermoworks Smoke)
Bereiding
Twee dagen van te voren:
- 1. Haal de tri-tip uit de vriezer en leg deze in de koelkast. Op deze manier kan hij rustig en voedselveilig ontdooien.
- 2. Leg hem het liefst op een bakblik of in een ovenschaal. Mocht de verpakking lek zijn dan heb je geen rotzooi in je koelkast.
Minimaal 4 uur van te voren maar 12 uur is beter:
- 1. Haal de tri-tip uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier.
- 2. Leg de vetkant naar boven en snij eventuele vliezen en loshangende stukken vlees en vet met een scherp mes weg.
- 3. Snij de vetlaag in een ruitjes patroon in tot op het vlees. Probeer het vlees niet in te snijden.
- 4. Keer het vlees om en snij de vleeskant mes schoon, dus vet en vliezen er vanaf.
- 5. Bestrooi de tri-tip ruim met de NOSKOS the Steak kruidenmix, begin met de vetkant.
- 6. Leg de tri-tip onbedekt op een bakblik of in een ovenschaal in de koelkast, vetkant naar beneden.
De herfst salsa:
- 1. Je kunt deze salsa tot een dag van te voren maken.
- 2. Steek je barbecue aan en leg de ui en de paprika in de kolen. Keer ze regelmatig om totdat ze zwart geblakerd zijn.
- 3. Als de paprika zwart is mag hij van de barbecue en in een plastic zakje 10 minuten stomen. Het zwarte laagje komt dan los en dat kun je met keukenpapier er van af wrijven.
- 4. De ui is gaar als een scherp mes er zonder weerstand in glijdt. Laat hem daarna even afkoelen en verwijder de zwarte buitenkant.
- 5. Bouw je barbecue om naar een indirecte opstelling op 180°C.
- 6. Snij de flespompoen door midden en snij de helften in plakken van zo’n 2,5 cm. Leg deze op het rooster, weg van het vuur.
- 7. Als een mes zonder al te veel weerstand de pompoen in glijdt zijn de plakken gaar en mogen ze van de barbecue. Snij de schil er dan af. We gebruiken 200 gram voor de salsa.
- 8. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika, snij de paprika in grove stukken. Doe hetzelfde met de ui en de pompoen.
- 9. Doe alle ingrediënten in de blender (of keukenmachine, staafmixer of vijzel) en draai dit tot een salsa met nog wel wat structuur.
- 10. Bewaar je salsa in de koelkast maar laat hem voor het serveren even op kamertemperatuur komen.
Tip: Deze salsa is ook heerlijk als dip voor tortillachips!
De tri-tip:
- 1. Steek de kolen van je barbecue aan en leg de tri-tip heel even ( zo’n 2 minuten) met de vetkant op het rooster boven de kolen. Op die manier heeft het vet een kleine voorsprong met zacht worden.
- 2. Maak een indirecte opstelling op 120-150°C.
- 3. Voeg het rookhout toe en leg de tri-tip weg van het vuur op de barbecue. Plaats de voeler van je thermometer in de kern van je vlees. Doe de deksel dicht.
- 4. Als de kerntemperatuur van de tri-tip 47°C is mag hij van de barbecue en even rusten onder aluminiumfolie.
- 5. Bouw de barbecue om naar een directe opstelling en zet alle schuiven vol open. We willen een heel heet vuur.
- 6. Wanneer het vuur goed heet is gril je de tri-tip rondom af tot hij mooi bruin is en het vet knapperig. Let op, het vet gaat druipen en dat geeft vlammen, verplaats het vlees zodat het niet in de vlammen ligt.
- 7. Het vlees is dan klaar en mag van de barbecue. Laat het nog even rusten. Dit geeft je mooi de tijd om de tortilla’s op te warmen (volg de instructies op de verpakking).
Serveren:
- 1. Snij de tri-tip op de plek waar de draad van het vlees verandert doormidden.
- 2. Snij deze stukken dan haaks op de draad in dunne plakken.
- 3. Leg een tortilla op je bord, doe er 1 of twee plakken van de tri-tip op en salsa naar smaak.
- 4. Maak het geheel af naar eigen wens met verkruimelde witte kaas, ingelegde rode ui, witte ui, zure room, korianderblad etc. Leef je uit zou ik zeggen.
En dan is het een kwestie van aanvallen!