4-gangen kerstdiner met eendenborstfilet

4-gangen kerstdiner met eendenborstfilet
Heerlijk 4-gangen kerstdiner met een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

Ingrediënten

Shooter van rode biet, verse cranberry & honing creme fraiche:
1 stuks rode biet
150 ml koud water
30 stuks verse cranberry’s
zeezout
zwarte peper
1 theelepel rietsuiker
1 eetlepel extra vierge olijfolie

1 theelepel honing
2 eetelepels creme fraiche
zeezout
zwarte peper

Wat heb je nodig:
-blender of staafmixer
-mengkom
-litermaat
-garde
-kookpan
-snijplank
-scherp mes
-2 shooter glaasjes

Tartaar van dry-aged runder biefstuk, gebakken kwartelei, rode ui, kapper, truffel vinaigrette & rucola sla
1 kleine biefstuk (160 gram)
2 stuks kwartelei
¼ rode ui
1 eetlepel kappertjes (10 gram)
2 eetlepels extra vierge olijfolie
rucola sla

1 theelepel truffeltappenade
1 eetlepel witte balsamico azijn
2 eetlepels extra vierge olijfolie
zeezout
zwarte peper

Wat heb je nodig:
-snijplank
-scherp mes
-diverse mengkommen
-litermaat of weegschaal
-garde
-lepels
-2 borden
-bakpan
-poffertjes pan of ronde stekers

Geroosterde eendenborst, Crumble van pompoen, tijm & geitenkaas, gepofte knoflook/aardappel & jus van sinaasappel

2 eendenborsten met vel
zeezout
zwarte peper
1 sinaasappel
50 gram roomboter
200 ml kalfsfond
3 tenen gepofte knoflook
5 kruimelige aardappels
2 dl room

350 gram pompoen
6 takjes tijm
100 gram geitenkaas
2 eetelepels extra vierge olijfolie
zeezout
zwarte peper

Wat heb je nodig:
-snijplank
-scherp mes
-bakpan
-bolzeef
-aardappel stamper
-vuurvaste schaaltjes
-diverse mengkommen
-garde
-weegschaal
-litermaat
-vuurvast schaaltje
-2 grote borden

Chocolade coulant, merenque, rode bes compote en verse basilicum cress

Voor de coulant:
120 gram pure chocolade
50 gram boter
50 gram bloem
50 gram suiker
2 eieren

2 eieren (alleen het eiwit)
100 gram poedersuiker

100 gram verse rode bessen
100 gram geleisuiker
1 vanille stokje
basilicum cress

Wat heb je nodig:
-diverse mengkommen
-kookpan
-spatel/pannenlikker
-2 vuurvaste schaaltjes
-keukenmixer of elektrische keukenmachine
-weegschaal
-spuitzak
-bakpapier

Bereiding

Shooter van rode biet, verse cranberry & honing creme fraiche:
1: Kook in ruim water met een snufje zout de rode biet in z’n geheel gaar.
2: Pel of schil de gekookte rode biet en snijd hem ik kleine stukjes. Doe de rode bieten stukjes in een mengkom of litermaat en voeg nu het koude water, de cranberry’s, rietsuiker en extra vierge olijfolie toe. Staaf dit met de staafmixer totdat er een gladde consistentie ontstaat. Voeg nu naar smaak het zeezout en de zwarte peper toe. Staaf dit nogmaals en laat het een kwartier staan zodat de smaken goed kunnen doortrekken.
3: Doe voor de honing creme fraiche de creme fraiche en de honing in een mengkom. Voeg het zeezout en de zwarte peper ook toe. Sla dit met een garde stijf.
4. Zet de shooter glaasjes klaar en schenk de glaasjes ¾ vol. Schep met een theelepel de honing creme fraiche erboven op. Garneer eventueel af met een blaadje basilicum cress of wat blaadjes tijm

Tartaar van dry-aged runder biefstuk, gebakken kwartelei, rode ui, kapper, truffel vinaigrette & rucola sla
1: Snij de biefstuk met het scherpe mes zo fijn mogelijk. Doe dit in een mengkom. Snipper nu de rode ui zo fijn mogelijk en doe dit bij de gesneden biefstuk. Snij de kappertjes ook fijn en voeg dit ook aan de biefstuk en rode ui toe. Voeg de extra vierge olijfolie, zeezout en zwarte peper toe en meng dit. Pak twee borden en een ronde steker. Verdeel de tartaar over de twee borden in de ronde stekers.
2: Pak voor de vinaigrette een mengkom en doe daar de truffel tappenade in samen met het balsamico azijn, zeezout en zwarte peper. Meng dit met een garde en laat het vijf minuten staan zodat het zout en peper kan oplossen. Roer met de garde na de vijf minuten de olijfolie erdoor.
3: Zet de poffertjes pan op het vuur (laag) en vet hem in met wat olijfolie of roomboter. Bak het kwarteleitje op laag vuur.
4: Pak de borden met de tartaar erbij en leg bovenop de tartaar een plukje rucola sla, leg hierboven op het gebakken kwartel eitje (eventueel nog wat zout en peper op het eitje naar smaak) Roer voordat je de vinaigrette op het bord doet het nog even goed door, en pak dan een eetlepel om het mooi om de tartaar op het bord te doen.

Geroosterde eendenborst, Crumble van pompoen, tijm & geitenkaas, gepofte knoflook/aardappel & jus van sinaasappel
1: Verwarm de oven op 185 graden. Doe in een vuurvast schaaltje de knoflook tenen en besprenkel ze met een beetje olijfolie, zeezout en peper. Pof de knoflook tenen 25 minuten op 185 graden in de oven.
2: Kook in een kookpan in water met een snufje zout de geschilde aardappels gaar. Als ze gaar zijn zet ze op een zeef en laat ze droog stomen door hun eigen warmte. Stamp de aardappels fijn en voeg naar smaak zout en peper toe. Pel ondertussen de gepofte knoflook en snijd deze zo fijn mogelijk. Voeg de knoflook toe aan de aardappels. Voeg 15 gram boter toe en 125 ml kookroom. Spatel alles door elkaar en wrijf eventueel de puree nog door een bolzeefje zodat alle klontjes eruit zijn. Houd het warm.
2: Snij de pompoen met (kan met of zonder schil) in kleine stukjes. Rits de tijm van het steeltje af zodat je alleen de blaadjes overhoud. Verhit in de pan wat olijfolie en bak de pompoen stukjes op hoog vuur. Zet het vuur laag en voeg nu de tijm, zeezout en peper toe. Schep het mengsel in vuurvaste schaaltjes (1 persoons schaaltje) en Snij of brokkel nu de geitenkaas erop (Eventueel kan je nog wat paneermeel erover strooien voor een extra krokant korstje) Bak de crumbles nog 20 minuten in de oven op 180 graden.
3: Maak de eendenborst filet schoon (ontvliezen) en snij het vel met een scherp mes in een ruit. Zet een bakpan op het vuur (medium vuur) en bak de eendenborst filet op de vel kant krokant. Draai de borst om en bak hem mooi bruin en zet het vuur nu laag. (ongeveer 3-4 minuten per kant)
4: Haal de borst uit de pan(leg hem even op een schoonborst en zet het vuur weer iets hoger, kalfsfond en de in stukken gesneden sinaasappel en tijm. Laat dit 10 minuten doorpruttelen en verwijder dan de sinaasappel en de tijm. De jus kan je nog verder in laten koken totdat er een mooie dikke jus ontstaat. (je kan het eventueel ook afbinden met maizena of aardappelzetmeel)
5: Pak nu 2 mooie grote borden en schep met een eetlepel de aardappelpuree op het bord. Veeg met de lepel de puree uit. Snij de eendenborst schuin in dunne plakjes en schep met een eetlepel de jus eroverheen.
6: Serveer de crumble vanuit de oven erbij.

Chocolade coulant, merenque, rode bes compote en verse basilicum cress
1: Verwarm de oven voor op 100 graden. Zet de bakplaat met bakpapier klaar. Scheidt 2 eieren en doe de eiwitten in een hoge mengkom. Sla de eiwitten met een elektrische garde( hulpstuk bij staafmixer) of elektrische keukenmixer in pieken. Weeg de poedersuiker af en voeg die per eetlepel toe aan de eiwitten. Mix totdat de poedersuiker is opgelost en voeg dan pas de volgende lepel poedersuiker toe.
Als alle suiker erdoorheen zit nog een paar minuten goed doorslaan en daarna het mengsel in een spuitzak doen. Knip een klein puntje van de punt van de spuitzak af en spuit lange dunne banen op het bakpapier. Spuit eventueel wat kransjes en andere vormen (voor bij de koffie). Bak de merenque in 1-1,5 uur in de oven gaar.
2: Plaats een kleine kookpan op het vuur(laag vuur) met een klein laagje water erin. Plaats hierop een mengkom met de stukjes pure chocolade. Smelt de chocolade. (Als het gesmolten is de chocolade van de pan afhalen)
3: Doe in een klein steelpannetje de gelei suiker, 2 eetelepels water, en de afgeritste rode bessen en het leeggeschraapte vanille stokje. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat het geheel indikken totdat er een mooie compote ontstaat.
4: Sla twee eieren met de suiker in een mengkom met behulp van de elektrische garde of keukenmachine stijf. Spatel nu met een pannenlikker de bloem erdoorheen. Snijd het vanille stokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan het mengsel. Spatel ook de zachte boter erdoorheen. Voeg als laatste de gesmolten chocolade toe.
5: Vet 4-5 kleine vuurvaste vormpjes in met boter en bestrooi ze met bloem zodat de coulant na het bakken makkelijk uit het vormpje te halen in.
6: Vul de vormpjes tot ¾ vol en laat ze even opstijven in de koeling.
7: Zet de oven op 200 graden en bak daarna de coulants in 10 minuten gaat. De coulants kunnen ook al van te voren worden bereid zodat als het dessert geserveerd gaat worden het niet te lang duurt.
8: De binnenkant blijft vloeibaar!
9: Pak 2 leuke kleine bordjes en stort daar de coulant op (kan heet zijn). schep hierover de warme rode bessen compote (kan ook smiddags al gemaakt zijn, scheelt weer tijd en koud is het ook prima om te serveren. Leg op de compote wat merenques en serveer de basilicum cress erbij.

Shooter van rode biet, verse cranberry & honing creme fraiche:

1 stuks rode biet

150 ml koud water

30 stuks verse cranberry’s

zeezout

zwarte peper

1 theelepel rietsuiker

1 eetlepel extra vierge olijfolie

 

Voor de honing creme fraiche:

1 theelepel honing

2 eetelepels creme fraiche

zeezout

zwarte peper

Wat heb je nodig:

-blender of staafmixer

-mengkom

-litermaat

-garde

-kookpan

-snijplank

-scherp mes

-2 shooter glaasjes

Tartaar van dry-aged runder biefstuk, gebakken kwartelei, rode ui, kapper, truffel vinaigrette & rucola sla

Voor de tartaar:

1 kleine biefstuk (160 gram)

2 stuks kwartelei

¼ rode ui

1 eetlepel kappertjes (10 gram)

2 eetlepels extra vierge olijfolie

rucola sla

 

Voor de truffel vinaigrette:

1 theelepel truffeltappenade

1 eetlepel witte balsamico azijn

2 eetlepels extra vierge olijfolie

zeezout

zwarte peper

Wat heb je nodig:

-snijplank

-scherp mes

-diverse mengkommen

-litermaat of weegschaal

-garde

-lepels

-2 borden

-bakpan

-poffertjes pan of ronde stekers

geroosterde eendenborst, Crumble van pompoen, tijm & geitenkaas, gepofte knoflook/aardappel  & jus van sinaasappel

 

2 eendenborsten met vel

zeezout

zwarte peper

1 sinaasappel

50 gram roomboter

200 ml kalfsfond

3 tenen gepofte knoflook

5 kruimelige aardappels

2 dl room

 

Voor de Crumble:

350 gram pompoen

6 takjes tijm

100 gram geitenkaas

2 eetelepels extra vierge olijfolie

zeezout

zwarte peper

Wat heb je nodig:

-snijplank

-scherp mes

-bakpan

-bolzeef

-aardappel stamper

-vuurvaste schaaltjes

-diverse mengkommen

-garde

-weegschaal

-litermaat

-vuurvast schaaltje

-2 grote borden

Chocolade coulant, merenque, rode bes compote en verse basilicum cress

 

Voor de coulant:

120 gram pure chocolade

50 gram boter

50 gram bloem

50 gram suiker

2 eieren

 

voor de merenque:

2 eieren (alleen het eiwit)

100 gram poedersuiker

 

100 gram verse rode bessen

100 gram geleisuiker

1 vanille stokje

basilicum cress

Wat heb je nodig:

-diverse mengkommen

-kookpan

-spatel/pannenlikker

-2 vuurvaste schaaltjes

-keukenmixer of elektrische keukenmachine

-weegschaal

-spuitzak

-bakpapier