Picanha met Tijmjus, gepofte sjalotten en gekruide aardappeltjes

Picanha met Tijmjus, gepofte sjalotten en gekruide aardappeltjes

Compleet diner met onder andere picanha en ontzettende lekkere aardappeltjes.

Ingrediënten

Voor circa 8 personen

1 Picanha van circa 1,5 kg

16 gepelde sjalotjes

120 gram roomboter

16 gekookte (Nieuwe) aardappelen

16 verse laurierblaadjes, gehalveerd

6 takjes tijm, geplukt en gehakt

1,2 dl rode port

2,4 dl rundfond

Olijfolie

Verse, zwarte peper

Zout

Bereiding

1)      Verwarm de oven voor op 80 °C, laat het vlees op kamertemperatuur komen.

2)      Kerf de picanha licht in met een scherp mes en wrijf deze in met peper en zout. Laat ondertussen de roomboter in een pan op hoog vuur smelten tot deze goudbruin is.

3)      Bak de picanha eerst op de vetkant mooi bruin en daarna rondom tot deze een mooie bruine kleur heeft. Plaats de picanha in een ovenschaal en giet de helft van de boter uit de pan erover. Bewaar de rest (je kunt eventueel een kernthermometer in de picanha plaatsen. Zorg dan dat de punt van de thermometer precies in het midden zit).

4)      Pak de gepelde sjalotten in met aluminiumfolie en plaats deze bij het vlees in de ovenschaal in de oven tot de kernthermometer circa 50 graden aangheeft. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

5)      Verhit de pan met de boter opnieuw en blus dit af met de port en de fond. Laat dit tot ongeveer een kwart inkoken en voeg dan de tijm toe en haal de pan van het vuur.

6)      Snij de aardappelen in en steek de laurierblaadjes erin. Besprenkel deze met wat olijfolie, peper en zout. Haal het vlees en de sjalotjes uit de oven en verhoog de oven tot 175 °C. Hou het vlees warm in wat aluminiumfolie.

7)      Zet de aardappltjes geduren 5-10 minuten in de oven tot deze gaar zijn. Snij het vlees in plakken en zet dit samen met de sjalotjes nog even terug in de oven vóór het serveren.

8)      Verwarm eventueel de boren en serveer de plakken picanha met de aardappelen. Garneer met de sjalotjes en giet de saus erover.