Eendenborst met gebakken, gezouten champignons, pompoenzaden en geroosterde pinda’s

Eendenborst met gebakken, gezouten champignons, pompoenzaden en geroosterde pinda’s

Uitgebreid recept met champignons zoals je deze waarschijnlijk nog nooit gemaakt hebt.

Ingrediënten


  • 4 eendenborsten à 200-220 gram
  • 500-600 gram gemixte paddenstoelen
  • 300 gram verse spinazie gewassen
  • 200 ml witte azijn
  • 50 gram suiker
  • 100 ml water
  • 150 gram boter
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepel honing
  • 100 gram pompoenpitten
  • 100 gram gezouten pinda’s
  • 2 theelepel soja saus

Bereiding


De champignons:

  • 1. Breng het water, suiker en de azijn aan de kook, giet het uit over de champignons en laat het zo’n kleine 20 minuten staan.

De eendenborst:

  • 1. Verwarm de over voor op 200°C.
  • 2. Verwijder indien nodig eventuele zenuwen en pezen.
  • 3. Verwarm een grote koekenpan op hoog vuur totdat deze gloeiend heet is.
  • 4. Leg de eendenborst met de huid naar beneden en bak deze circa 4 minuten op halfhoog vuur.
  • 5. Verwijder het vet uit de pan.
  • 6. Draai de eendenborsten om en bak deze zijde ongeveer 1 minuut, weer draaien met de huid naar beneden en nog eens een minuut of 2 bakken. Zorg voor een knapperige korst en bak de eendenborst tot medium rare.
  • 7. Haal het van het vuur en laat het 5 minuten rusten op een warme plek.

Pompoen zaden en pinda’s:

  • 1. Bak de pompoen zaadjes en de olie totdat deze bol gaan staan, haal deze uit de pan en leg ze op een theedoek om uit lekken en te drogen.
  • 2. Doe de boter in dezelfde pan en bak de pinda’s totdat deze goudbruin zijn, uit pan halen en bij de pompoenzaadjes leggen. Na het uitlekken mixen met de pompoen zaadjes.

Champignons:

  • 1. De champignons goed afgieten (bewaar 1 theelepel voor de dressing) en laten drogen op een theedoek.
  • 2. Doe de boter in grote koekenpan en bak de champignons totdat ze lichtelijk goudbruin zijn.
  • 3. Voeg de spinazie toe en naar smaak zeezout toevoegen.

Dressing:

  • 1. Meng dit in een schaal en voeg de theelepel zuur toe. Proef en voeg naar smaak eventueel peper en zout of sojasaus toe.

De eendenborst (vervolg):

  • 1. Warm de eendenborst opnieuw even op gedurende 3 minuten in een oven op 200° C.
  • 2. Verdeel de champignon-mix op de borden.
  • 3. Snij de eendenborst en voeg zeezout toe. Sprenkel het mengsel van de pompoenzaden en pinda’s erover heen.