Geconfijte varkensnek met koolsla

Geconfijte varkensnek met koolsla
Een bijzonder recept met de techniek van confijten.

Ingrediënten


  • 2 liter / 3 ½ liter water
  • 55g suiker
  • 200g zout
  • 1 bosje rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1kg varkensnek
  • 2 liter  koolzaadolie
  • 400g vastkokende aardappelen
  • 55g ongezouten boter

Voor de koolsla:

  • 2 wortels, geschild
  • ¼ knolselderij, geschild
  • 55g mayonaise
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen

Voor de dressing:

  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje munt
  • 1 bosje basilicum
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 200ml koolzaadolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene paprika, verbrand, geschild en ontpit
  • 1 grote handvol mosterd bladeren

Bereiding


  • 1. Doe het water, suiker, zout, rozemarijn en knoflook in een grote pan en breng het aan de kook. Neem de pan van het vuur en als het vocht koud is voeg het varkensvlees toe, dek de pan af en laat 10 uur staan.
  • 2. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Haal het vlees uit de pekel, goed wassen in koud water en vervolgens in een braadpan plaatsen. Bedek het vlees met de koolzaadolie, plaats een deksel op de pan en gaar in de oven gedurende vier uur.
  • 3. Haal de pan uit de oven en zet deze weg. Wanneer het varkensvlees is afgekoeld, haal hem uit de olie en maak een cilindervorm gewikkeld in plasticfolie. Plaats in de koelkast om te op te stijven.
  • 4. Kook ondertussen de aardappelen in gezouten water,  voeg de boter toe en plet met een vork.
  • 5. Om de koolsalade te maken:, meng alle ingrediënten samen in een kom en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Voor de dressing:

  • 6. Plaats alle ingrediënten behalve de mosterd in een keukenmachine en meng tot een gladde massa.
  • 7. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • 8. Snijd het varkensvlees in 2cm dikke plakken en trek het folie eraf. Giet een scheutje koolzaadolie in een pan met antiaanbaklaag en bak het vlees goudbruin aan beide kanten.
  • 9. Om te serveren, leg wat koolsla op de borden en leg de aardappelen ernaast. Leg het vlees op de aardappelen, schep wat dressing erover en serveer de mosterd ernaast.