Gerookte Spaanse Makreel

Gerookte Spaanse Makreel

Maak van je makreel een fantastisch gerookt exemplaar.

Ingrediënten



Om te pekelen:

  • 2 laurierblaadjes
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 10 zwarte peperkorrels geplet
  • 10 gram paprikapoeder
  • 6 takjes tijm
  • 70 gram zeezout
  • 60 gram licht bruine suiker
  • 1 liter gekookt water

Bereiding


Pekelen:

  • 1. Neem alle ingrediënten om te pekelen en doe ze in een pan en zet deze op het vuur totdat het zout is opgelost.
  • 2. Daarna vuur uit zetten en af laten koelen.

Bereidingswijze makreel

  • 1. Was de makrelen goed en zorg dat er binnenin geen bloed meer zit.
  • 2. Maak 3 inkepingen in de makreel aan beide zijden.
  • 3. Neem een bak waar de makrelen in passen met deksel.
  • 4. Doe de makrelen hierin en giet het pekelvocht over de makrelen.
  • 5. De makrelen moeten helemaal onder het pekelvocht staan, afsluiten met een deksel en in de koelkast plaatsen, gedurende een uur.
  • 6. Haal de makrelen uit het vocht en druk lichtelijk op de vis zodat het vocht weg kan.
  • 7. Leg de makrelen op een schoon bord, afdekken met plastic folie en terug in de koelkast zetten voor een periode van 3 uur.
  • 8. Neem een schaal en meng de olijfolie, paprikapoeder, wat zout naar smaak toevoegen en veel vers gemalen zwarte peper naar smaak uiteraard en meng het geheel door elkaar.
  • 9. Smeer de makreel hier mee in zowel van binnen als van buiten.
  • 10. Op een bord leggen en afdekken met plastic folie en weer 3 uur in de koelkast zetten.
  • 11. Haal de makrelen uit de koelkast en doe de tijm in de vis.
  • 12. Neem een wok pan en bedek de bodem met aluminiumfolie en leg hier het zaagsel bovenop.
  • 13. Zet een rekje in de wok pan en leg de makreel hierop.
  • 14. Zorg er wel voor dat er ruimte voldoende is dat de rook kan circuleren.
  • 15. Doe een deksel op de pan, deze moet goed passen, als je geen passende deksel hebt gebruik dan aluminiumfolie en zorg dat het goed afsluit.
  • 16. Zet de wok op matig vuur en laat de makreel zo'n 25 minuten roken, even checken of deze als gaar is zo niet dan nog wat langer roken.
  • 17. Zet hierna het vuur uit en laat het geheel nog een minuut of 15 rusten, eruit halen op een bord leggen afdekken met plastic folie en nog 12 uur in de koelkast zetten.
  • 18. Lekker met een tomaten uien salade en brood.