Selecteer eigen leverdatum
Voor 11u besteld, zelfde avond in huis
Gratis verzenden in NL vanaf €75.-
Recyclebare verpakking

Bereiding van kip

Bereiding van kip

Kip wordt altijd doorgegaard en nooit rood of rosé gegeten. De reden is dat kippenvlees gevoelig is voor bacteriële besmetting met bijvoorbeeld de Salmonella-bacterie. Het voldoende doorgaren van het vlees voorkomt dan besmetting. Kip wordt doorgegaard tot 72 graden in de kern, of 70 graden voor de filet. In Amerikaanse recepten wordt wel eens aanbevolen om kip af te spoelen onder de kraan, dit raden we echter af. Bij een eventuele besmetting verspreid je juist de bacteriën door de keuken. Verhitting is de beste en enige methode om toe te passen.

Kip is een mooi product om mee te werken. Met kippendijen bijvoorbeeld kun je heel veel doen en de bite is altijd sappig. Kippendij bevat wat vet en daardoor blijft het vlees malser, in tegenstelling tot kipfilet, dat snel droog wordt.  

Kip kun je uitstekend op de barbecue bereiden, maar ook in de oven of in de pan (kleinere stukken).

Hele kip

Oven

Mooie recepten vind je bijvoorbeeld voor hele kip uit de oven. De kip kun je vullen en de braadslee leent zich voor groenten en kruiden die hun smaak afgeven aan het vlees. Kijk eens bij:

Gevulde kip met spruiten en aardappelen

Geroosterde kip met champignonvulling

 

BBQ

Een klassieker op de barbecue is:

Beer can chicken

  

 

Kipfilet

Kipfilet laat zich gemakkelijk bereiden en is vrij snel klaar. Je kunt kipfilet vullen en naar keuze het velletje wel of niet meebereiden. Een culinaire variant van de kipfilet heeft het vleugeltje eraan en dan heet het een supreme. Pas wel op dat je de kipfilet mals houdt door het goed te garen maar niet te ver.

BBQ of pan

Gevulde kipfilet met pancetta

 

Oven

Gevulde kipfilet met srpuitjes en aardappelen

Pan

Kipfilet suprême met een krokant korstje

 

Kipvleugels 

pan en oven

Kipvleugels met honing-gembersaus

 

 

Kippendijen 

Dijvlees is misschien wel het lekkerste van een kip. Je kunt kiezen voor de variant zonder vel en been of met vel en been. Je kunt ze rubben (inwrijven met een kruidenmengsel) , marineren en zelfs vullen. Glaceren (insmeren met een marinade of saus) is altijd een goed idee voor kippendijen.

BBQ

Gemarineerde kippendij met zelfgemaakte bbq-saus

 

 

Pan

Pittige kippendijen met honing

Kippendijen met witte druif