Bereiding van kip
Bereiding van kip
Kip wordt altijd doorgegaard en nooit rood of rosé gegeten. De reden is dat kippenvlees gevoelig is voor bacteriële besmetting met bijvoorbeeld de Salmonella-bacterie. Het voldoende doorgaren van het vlees voorkomt dan besmetting. Kip wordt doorgegaard tot 72 graden in de kern, of 70 graden voor de filet. In Amerikaanse recepten wordt wel eens aanbevolen om kip af te spoelen onder de kraan, dit raden we echter af. Bij een eventuele besmetting verspreid je juist de bacteriën door de keuken. Verhitting is de beste en enige methode om toe te passen.
Kip is een mooi product om mee te werken. Met kippendijen bijvoorbeeld kun je heel veel doen en de bite is altijd sappig. Kippendij bevat wat vet en daardoor blijft het vlees malser, in tegenstelling tot kipfilet, dat snel droog wordt.
Kip kun je uitstekend op de barbecue bereiden, maar ook in de oven of in de pan (kleinere stukken).
Hele kip
Oven
Mooie recepten vind je bijvoorbeeld voor hele kip uit de oven. De kip kun je vullen en de braadslee leent zich voor groenten en kruiden die hun smaak afgeven aan het vlees. Kijk eens bij:
Gevulde kip met spruiten en aardappelen
Geroosterde kip met champignonvulling
BBQ
Een klassieker op de barbecue is:
Kipfilet
Kipfilet laat zich gemakkelijk bereiden en is vrij snel klaar. Je kunt kipfilet vullen en naar keuze het velletje wel of niet meebereiden. Een culinaire variant van de kipfilet heeft het vleugeltje eraan en dan heet het een supreme. Pas wel op dat je de kipfilet mals houdt door het goed te garen maar niet te ver.
BBQ of pan
Oven
Gevulde kipfilet met srpuitjes en aardappelen
Pan
Kipfilet suprême met een krokant korstje
Kipvleugels
pan en oven
Kipvleugels met honing-gembersaus
Kippendijen
Dijvlees is misschien wel het lekkerste van een kip. Je kunt kiezen voor de variant zonder vel en been of met vel en been. Je kunt ze rubben (inwrijven met een kruidenmengsel) , marineren en zelfs vullen. Glaceren (insmeren met een marinade of saus) is altijd een goed idee voor kippendijen.
BBQ
Gemarineerde kippendij met zelfgemaakte bbq-saus
Pan
Pittige kippendijen met honing