Bereiding rundvlees
Bereiding van rundvlees
De bereiding van rundvlees kent verschillende technieken. Een steak eet je rood, runderribben doorgegaard en een brisket of pulled beef wordt low&slow bereid.
Rundvlees kun je rood eten, in tegenstelling tot varkensvlees en kip. Rood eten wil zeggen dat je de binnenkant niet gaart maar wel verhit tot ongeveer 55 graden celsius (medium rare).
De snitten die je rood kunt eten zijn bijvoorbeeld steaks: rib eye, entrectote, tournedos, chuck eye, inside skirt, t-bone steak, flank steak en biefstuk.
Ook sommige roasts kun je rood eten: côte de boeuf, tomahawk steak, côte a l'os, rib roast, longhaas en hele ossenhaas.
De verschillende kerntemperaturen voor rood rundvlees zijn:
rare: 52 graden celsius
medium rare: 55 graden celsius
medium: 58 graden celsius
well done: 65 graden celsius
Je kunt de kerntemperatuur meten met een 'eenvoudige' steekthermometer, of je gebruikt een digitale thermometer zoals de Easy BBQ Pro Smart thermometer. De voeler of 'probe' doe je in het vlees en je laat het daar zitten. Op het scherm of op je smartphone kun je de temperatuur aflezen.
Recepten:
Biefstuk
Pan
Biefstuk met gesmoorde uien en paprika
BBQ
Ribeye steak
Grillpan of BBQ
Rib eye steak met tomatentapenade
Dry Aged ribeye steak met Gremolata
Côte de boeuf
Côte de boeuf met sjalotjes in rodewijnsaus
Côte de boeuf met aardappelpuree, sjalotjes en prei
Côte de boeuf met Barolo en selderij
Rib rack of rib roast
BBQ
Entrecôte steak
Grillpan of BBQ
Entrecôte steak met gebakken champignons
Entrecôte met spinazie en bladerdeeg
Entrecôte met gebakken aardappelen
Entrecôte braadstuk
Oven of BBQ
Entrecôte braadstuk met korst van knoflook en tuinkruiden
Entrecôte braadstuk met truffel-aardappelsalade
Picanha
Oven of BBQ
Picanha met kerstomaatjes en zilveruitjes
Gevulde picanha met spinazie en provolone
Picanha met chimichurri bearnaise