Bereiding varkensvlees
Bereiding van Varkensvlees
Varkensvlees eet je niet rood maar toch moet je er voor zorgen dat de bite mals blijft. Een karbonade bijvoorbeeld, moet wel sappig blijven en dat doe je door
het varkensvlees net onder de 70 graden Celsius te garen. De kern van het vlees gaart altijd nog even door en dat effect moet je meerekenen. Zo zijn er
mooie stukken varkensvlees die je op de manier kunt garen. Natuurlijk de karbonade en filetlap (lendesteak), maar ook een varkensrack, procureur of
(varkens-) tomahawk.
De bereiding van varkensvlees kun je op diverse manieren doen. De barbecue is heel geschikt voor eigenlijk alle stukken, de oven leent zich uitstekend voor braadstukken en kleinere snitten zoals karbonade en filetlap kunnen uitstekend in de pan worden bereid. Spareribs en pulled pork worden bij voorkeur op de barbecue bereid, maar in de oven kan het ook. Deze langzame garing wordt ook wel low&slow' genoemd. De bereidingtemperatuur van low&slow is zo'n 120 graden Celsius en de gewenste kerntemperatuur is ongeveer 88 graden Celsius.
Veel varkensvleesproducten smaken nog beter met een beetje rooksmaak. Dat kun je alleen met een barbecue bewerkstelligen. Een barbecue met houtskool gestookt geeft altijd wat rooksmaak af en je kunt rooksmaak toevoegen met rookhout. Die zijn in verschillende smaken (houtsoorten zoals appel, kers of eiken)) verkrijgbaar als snippers of chuncks.
Recepten met varkensvlees:
Spareribs
BBQ en oven
Boston Butt en Picnic
BBQ en oven
Pulled pork van de Boston Butt
Varkensrack
BBQ en oven
Varkensrack met broodkruim en peterselie
Geroosterde rack of pork met salie en rozmarijn
Varkenshaas
Pan
Varkenshaas in Costaricaanse koffieglaze
Oven
Varkenshaas met mosterd-maplesaus
Iberico varkenshaas met sherry en serranoham
BBQ
Varkensnek
Oven
Geconfijte varkensnek met koolsla
Karbonade
Pan
Gegrilde kabonade met appelglazuur
Geroosterde karbonade met basilicumboter
Ribkarbonade met kruiden/mosterkorst
Varkensfilet/varkenslende
Oven
Varkensfiletrollade met zoete bacon
Buikspek
Oven
Slow roasted buikspek met krokante korst
BBQ
Middel met zwoerd
Oven en BBQ
Oerham
BBQ
Gepekelde oerhammetjes in donker bier
Oven
Speenvarkenham
Oven
Varkenswangen
Oven
Iberico wangen met groenten en rode wijn
Iberico Presa
Oven
Iberico Presa met gekarameliseerde appels
Iberico Presa met amandelpuree